Blev seriefigur efter klassiska timeout-snacket

Färska Europamästare har samlats i Polen. En av dem blev förevigad som seriefigur i hemstaden Ystad: Jim Gottfridsson. –De var faktiskt hemma hos mig i Tyskland och lämnade över den (seriestrippen) i pappersformat, säger 29-åringen, som kan utses till världens bästa handbollsspelare.

Jim Gottfridsson efter EM-guldet. Arkivbild.

Jim Gottfridsson efter EM-guldet. Arkivbild.

Foto: Anna Szilagyi/AP/TT

Handboll2022-03-17 05:45

Det har gått en och en halv månad sedan Sverige besegrade Spanien i EM-finalen med 27–26 i Budapest och fixade handbollslandslagets första mästerskapsguld på 20 långa år.

Nicklas Ekbergs avgörande kom i matchens absolut sista stund, efter det numera klassiska timeout-snacket signerat Jim Gottfridsson.

– Lyssna nu här. 19 sekunder. Vi ska fan bli Europamästare! Nu kör vi tysk höger, dansk vänster. Kom brett. Om jag inte släpper den… för hela ditt jävla liv håll han i ryggen, så får du den mellan benen, sade Gottfridsson till Oscar Bergendahl innan han vände blicken mot Daniel Pettersson:

– Lyssna, lyssna! Är det så att du får läget så ta det! Han är dålig på kanten. Kör nu!

Drömde om guld

”Gottes” timeout-snack blev en viral succé – och förevigad som seriestripp i Ystads Allehanda.

– De var faktiskt hemma hos mig i Tyskland och lämnade över den i pappersformat. Jag är väldigt hemmakär, Ystad betyder väldigt mycket för mig som stad. Att få en sådan grej från sin hemstad betyder oerhört mycket, säger Gottfridsson inför veckans två landskamper, på torsdag och söndag, mot Polen i Plock.

– Som liten påg i Ystad drömde jag om att en gång får vinna guld för Sverige, det var Bengan Boys man följde då. Med det sagt är det inget man slår sig till ro med, man vet att laget som alltid har vunnit, är laget man alltid vill slå. Nu är vi jagade av alla och det är en ny situation för oss.

Kan utses till världens bästa

I EM utsågs 29-åringen till turneringens mest värdefulla spelare och just nu är Gottfridsson, tillsammans med fyra andra spelare, med och slåss om ett ännu finare pris: världens bästa spelare 2021. Det är handbollssupportrar världen över som röstar fram vinnaren.

Bara två svenskar har tilldelats utmärkelsen tidigare: Magnus Wislander (1990) och Mia Hermansson-Högdahl (1994).

– I en lagsport behöver man alltid bra medspelare, samtidigt är det kul att andra gången i min karriär vara nominerad som en av världens bästa handbollsspelare. Det betyder bara att man har gjort något väldigt bra under en lång period.

– Får man en sådan titel, vilket man bara kan drömma om, kommer det slå väldigt högt. Jag har blivit utsedd till MVP två gånger i EM, vilket bara två spelare någonsin har lyckats med. Att bara vara med i den här omröstningen är väldigt hedrande.

VM på hemmaplan

Efter matcherna i Polen avslutas landslagssäsongen med ett möte med regerande världsmästaren Danmark i mitten av april. Efter det? Då är det bara att ladda om inför VM som Sverige, tillsammans med Polen, arrangerar i januari 2023.

TT: Hur ska Sverige fortsätta hålla sig kvar i världstoppen nu?

– Noggrannhet, att individen i sig tränar själv och gör det bra på sin hemmaplan och lägger ner ett jäkla jobb till att vilja bli bättre, att man inte är nöjd efter ett EM-guld utan att man vill sträva vidare.

– Sedan är en framgång inte självklar i VM på hemmaplan, men vi ska göra allt som det bara går.

Fakta: De kan utses till världens bästa handbollsspelare 2021

Alex Dujshebaev – Spanien/Kielce

Ludovic Fabregas – Frankrike/Barcelona

Mathias Gidsel – Danmark/GOG

Niklas Landin – Danmark/Kiel

Jim Gottfridsson – Sverige/Flensburg-Handewitt

Omröstningen pågår till den 28 mars i Internationella handbollsförbundets egna kanaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!