Blytung seger för HHF! Eller…?

32-31 (17-16) till Hultsfreds HF mot starka IK Lågan. Normalt sett hade det inneburit två poäng och i det närmaste säkrat kontrakt. Men en domarblunder i slutsekunderna gör att IK Lågan nu kommer lämna in en protest mot HHF:s seger. – Jag har läst upp reglerna för domaren och han erkänner att han har gjort fel, säger Lågans tränare Magnus Ivarsson.

I matchens sista sekund, med HHF-ledning 32-31, fick Eric Schultz felaktigt rött kort och Lågan frikast. Kortet skulle i stället ha varit blått och Lågan skulle ha tilldömts straff. Domarmissen gör att IK Lågan nu kommer lämna in en protest mot HHF:s seger.

I matchens sista sekund, med HHF-ledning 32-31, fick Eric Schultz felaktigt rött kort och Lågan frikast. Kortet skulle i stället ha varit blått och Lågan skulle ha tilldömts straff. Domarmissen gör att IK Lågan nu kommer lämna in en protest mot HHF:s seger.

Foto: Roelof Stroetinga

Handboll2017-03-18 16:07
Det är något magiskt med Hultsfreds HF och slutsekunderna i deras matcher.
På lördagseftermiddagen var det dags igen.
HHF tog emot tabelltvåan IK Lågan och seger skulle i princip ett gigantiskt stort steg mot säkrat kontrakt utan att tvingas kvala.

Och visst blev det seger – efter en match som svängde fram och tillbaka och efter fullständigt galen dramatik på slutet. 32-31 stod det på tavlan när klockan stod på 60.00. Matchen sista sekvens var ett frikast för Lågan, som HHF-muren täckte och målvakten Oliver Carlford sedan knep.
Vild glädje i hemmalägret så klart. Men det slutar inte där.

För just sekvensen där gästerna fick sitt frikast föregicks av att HHF:s Eric Schultz stod för en urläcker rugbytackling på en Lågan-anfallare. Det röda kortet och frikastet var givet. Men samtidigt helt fel agerat av domarparet.
För här är regeländringen från i fjol solklar:
”Spelsabotage under matchens sista 30 sekunder ska dessutom leda till straffkast, oavsett var på banan förseelsen sker.”
Det röda kortet skulle också ha varit blått, vilket hade inneburit direkt avstängning i nästa match. Och frikastet skulle ha varit ett straffkast för Lågan.

På väg ut i omklädningsrummet gick det inte att misstolka Lågan-tränaren Magnus Ivarssons budskap:
– Vi kommer lämna in en protest. Det är uppenbart att det är fel på slutet – det röda kortet ska vara blått. Jag har läst upp reglerna för domarna och han säger att han har gjort fel.
– Han drog det röda för att det är spelförstörelse, och spelförstörelse under de sista 30 sekunderna ska vara blått kort och direkt straff.
Vad hoppas ni nå med protesten? Vill ni att matchen ska spelas om?
– Det är inte upp till oss att bestämma, men så kan det bli. Eller så får vi väl åka upp och slå straffen. Jag har inte en aning.

HHF-tränaren Kurt Göran Limslätt köper resonemanget när han får höra det.
– Jaha. Det är inte klart än då. En poäng i så fall. Men jag har i och för sig svårt att se att protesten går igenom. Det är nog bara att konstatera att domarna har gjort fel och så får man ju köpa det.
– Annars ska matchen spelas om innan nästa lördag och det kommer ju inte funka.

HHF:s målskyttar: Robin Löfstedt 9, Eric Schultz 8, Sasa Omrcen, 4, Arvid Nilsson 3, William Carlford 3, Andreas Thorngren 2, Adam Sundqvist 2, Albin Nilsson 1.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!