Coronadrabbat Tyskland väntar i EM: "Kaosartat"

Coronasmittan sätter sin prägel på handbolls-EM. Och inget lag har drabbats hårdare än Sveriges nästa motståndare Tyskland. –Det måste kännas väldigt kaosartat för dem, säger Hampus Wanne.

Hampus Wanne kan tysk handboll bra efter många år i Flensburg.

Hampus Wanne kan tysk handboll bra efter många år i Flensburg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-22 14:43

Tyskland inledde EM-turneringen med tre raka segrar i det första gruppspelet, men redan då började coronaviruset sprida sig som en löpeld i truppen.

Spelare isolerades, ersättare fick ringas in. Och den pågående mellanrundan i Bratislava har bjudit på ganska klara förluster mot först Spanien (23–29) och senast Norge (23–28) på fredagskvällen. Då saknade tyskarna 11 (!) av de 18 spelare som var uttagna i den ursprungliga EM-truppen.

Det kan jämföras med Sveriges spelartrupp, som inte har några nya smittade och som har drabbats av förhållandevis futtiga tre coronafall så här långt under turneringen.

– Det är klart att tyskarna har försämrats, de har ju inte det lag som de förberedde sig med utan får skicka in folk från höger och vänster hela tiden, säger svenske vänstersexan och Tysklandsproffset Hampus Wanne.

– Samtidigt känner jag den tyska mentaliteten och de kommer göra sitt absolut bästa i varje match. Jag spelar med lagkaptenen Johannes Golla (i Flensburg) och han kommer inte tillåta att de lägger sig ned och tycker synd om sig själva.

Semihoppet lever

Inför söndagskvällens match mot Sverige i Ondrej Nepela-arenan är tyskarna dessutom fortfarande med i kampen om semifinalplatserna, även om de förutom två avslutande segrar också behöver hjälp med övriga resultat i gruppen.

En som absolut inte underskattar motståndet är Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.

– Jag förstår att situationen är allt annat än optimal för Tyskland. Men som jag upplever det kan tyskarna spela med 40 lika bra spelare, det är ett väldigt bra lag oavsett vilka som spelar, säger han.

Allt i egna händer

Mittsexan Jim Gottfridsson är inne på samma tankegångar:

– Dynamiken i laget kanske inte finns där. Men de hämtar ju in spelare från Kiel och andra bra klubbar, såna som spelar 60 minuter varje vecka i Bundesliga och gör det väldigt bra.

Sveriges formkurva i EM har inte mycket gemensamt med Tysklands. För efter att med minsta möjliga marginal ha tagit sig vidare från det första gruppspelet har Blågult nu två raka segrar.

Blir det tvåpoängare även mot Tyskland och Norge (på tisdag) kan inget stoppa Blågult från att nå semifinal. Glenn Solberg är glad över att Sverige har allt i egna händer, men han är beredd på dramatik innan ett eventuellt avancemang är klart.

– Senast när vi mötte Tyskland i OS-kvalet blev det oavgjort, senast när vi mötte Norge i en träningsmatch blev det oavgjort. Så då vet man hur tajt det är.

Fakta: Så fortsätter handbolls-EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet, vilket betyder att Sverige har med sig förlusten mot Spanien i bagaget.

+ Ställningen:

Spanien 6 poäng, Norge och Sverige 4 poäng var, Tyskland och Ryssland 2 poäng var, Polen 0 poäng.

Alla lag utom Polen har fortfarande chansen att nå semifinal.

Om två eller flera lag hamnar på samma poäng avgör inbördes resultat.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryssland 29–23, Tyskland–Spanien 23–29, Polen–Norge 31–42.

Fredag: Spanien–Ryssland 26–25, Sverige–Polen 28–18, Norge–Tyskland 28–23.

Söndag: Ryssland–Polen (15.30), Sverige–Tyskland (18.00), Spanien–Norge (20.30).

Tisdag: Polen–Spanien (15.30), Tyskland–Ryssland (18.00), Sverige–Norge (20.30).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!