Dåligt svenskt EM-genrep: "En väckarklocka"

Sveriges EM-genrep mot Tjeckien höll på att sluta med ett historiskt magplask. Men en stark slutforcering räddade oavgjort för svenskorna, 26–26. –Det är en bra väckarklocka, säger lagkaptenen Jamina Roberts.

Sverige och Jamina Roberts nådde med nöd och näppe oavgjort i EM-genrepet mot Tjeckien. Arkivbild.

Sverige och Jamina Roberts nådde med nöd och näppe oavgjort i EM-genrepet mot Tjeckien. Arkivbild.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Handboll2022-10-30 18:16

Fem dagar före EM-premiären mot Serbien genrepade Sveriges handbollsdamer mot Tjeckien i Karlskrona.

I fredags krossades Tjeckien med 36–20 i Kalmar.

På söndagen blev oavgjort – med nöd och näppe.

Sverige hämtade in ett underläge på fem mål de sista sex minuterna. Det var enda gången under matchen som det såg riktigt bra ut.

– Det är en bra comeback vi gör, vi kommer fel in i matchen, säger mittnian Emma Lindqvist till SVT.

Lindqvist hade ett finger med i att det blev kryss genom att spela fram Anna Lagerquist som sköt kvitteringen i slutsekunderna.

Aldrig förlorat

Därmed slapp Sverige undan ett historiskt magplask några dagar före EM. Sverige hade 22 segrar och en oavgjord match mot Tjeckien inför söndagens möte.

Så förlustnollan är fortfarande intakt.

Nathalie Hagman blev bästa svenska målskytt med fem mål och Jamina Roberts gjorde fyra.

Förbundskaptenen Tomas Axnér pratade om underskattning.

– Man såg redan från start att vi var lite loja, vi klev inte på, det var inga arbetskläder på. Det var underskattning, säger han till SVT.

Positiv Roberts

Jamina Roberts är ändå försiktigt positiv inför EM.

– Vi har en tuff grupp där vi kan slå alla lag, men också förlora mot alla. Kommer vi upp i nivå så kan vi slå alla och då ser det bra ut inför mellanrundan, säger hon till SVT.

Förutom Serbien väntar också hemmanationen Slovenien och Danmark. Sverige spelar sitt gruppspel i slovenska Celje, EM avgörs också i Nordmakedonien och Montenegro.

Förbundskaptenen Tomas Axnér ska ta bort tre spelare ur truppen, något som offentliggörs under måndagen. Tyra Axnér, Nykøbing Falster, och Nina Koppang, Sävehof, fick ingen speltid på söndagen.

– Jag är ganska klar med hur det ska se ut. Vi ska ta ett sista snack och sedan meddela spelarna som inte kommer med, säger Axnér till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!