Danska stjärnan: Sverige har inte fått ut allt

Sveriges sista gruppspelsmatch i OS blir en repris på VM-finalen för sex månader sedan. Den danske stjärnan Mikkel Hansen vill gärna slå svenskarna på nytt. –De har inte spelat på hundra procent, säger han inför rivalmötet.

Mikkel Hansen under en OS-match i Tokyo.

Mikkel Hansen under en OS-match i Tokyo.

Foto: Stian Lysberg Solum/

Handboll2021-07-31 16:31

Efter tre raka i OS-handbollen åkte Sverige på första förlusten mot Egypten (22– 27).

Danmark är däremot hittills obesegrade i grupp B och står på maximala åtta poäng, efter att ha slagit Portugal enkelt i den näst sista gruppspelsmatchen.

"Riktigt, riktigt bra"

Den danske stjärnan Mikkel Hansen sade efter matchen att han ser fram emot att möta Sverige innan lagen kliver in i slutspelet.

Sverige är ute efter revansch efter förlusten i VM-finalen i Egypten i januari. Då vann Danmark med 26–24.

– Sist vi mötte Sverige i finalen gör vi en taktisk insats som gör att vi slår Sverige, som faktiskt enligt min mening spelar riktigt, riktigt bra handboll.

Han fortsätter att ösa beröm över Blågult, trots att laget fått kritik för att inte komma upp i samma nivå som under VM.

– Jag tycker att de spelar bra. De ska heller inte vara missnöjda med att de står på den poängen de gör. I första matchen mot Bahrain, när det blir straff när matchen är slut, det är tufft, säger Mikkel Hansen och fortsätter:

– De ser starka ut även om de inte spelat på hundra procent.

Världstoppen

Danska förbundskaptenen Nikolaj Bredahl Jacobsen, som lett Danmark till stora framgångar sedan han tog över landslaget 2017, säger att Sverige kan vara på väg tillbaka mot en ny storhetstid.

– De har slitit och kämpat sig till några segrar, men jag tror att Sverige på väg upp i världstoppen igen och blir så starka att de kan vinna medaljer.

Många nämner Mikkel Hansen när man pratar om världsspelare i handboll, men Bredahl Jacobsen påpekar att svenska spelare ligger där uppe också.

– Pratar vi om Mikkel Hansen kan man i det sammanhanget också prata om Jim Gottfridsson, som just nu i mina ögon tillhör en av de bästa spelarna i världen när han har en bra dag. Han ställer och styr de unga svenska killarna, som alltid är duktiga försvarare och duktiga med bollen.

Danmark–Sverige spelas på söndag klockan 14.30 svensk tid.

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Med en omgång kvar kan Sverige inte hamna på fjärdeplats i sin grupp, och ser därmed ut att undvika Frankrike, som gått obesegrat i sin och leder den andra gruppen på åtta poäng.

De potentiella motståndarna i en kvartsfinal ser ut att vara Tyskland, Spanien eller Norge.

Kvartsfinalerna spelas tisdag den 3 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!