Effektiv kontringshandboll nÀr Sverige segrade

Effektiv kontringshandboll – och mĂ„nga matchvinnare. Elva spelare gjorde tvĂ„ mĂ„l eller fler nĂ€r Sverige besegrade Danmark med 34–32. –Vi har en otrolig bredd i landslaget. Oavsett vem som kommer in pĂ„ banan visar vi att vi Ă€r ett vĂ€rldens bĂ€sta lag, sĂ€ger vĂ€nsternian Eric Johansson.

Sverige besegrade Danmark med 34–32 i Scandinavium.

Sverige besegrade Danmark med 34–32 i Scandinavium.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2022-10-16 17:45

Det var svÀngigt, fartigt och över 10 000 ÄskÄdare i Scandinavium nÀr Sverige och Danmark gav en försmak pÄ handbolls-VM som spelas i Sverige och Polen i januari.

– Detta var första gĂ„ngen som jag spelar i Scandinavium. Det var inte riktigt fullsatt men Ă€ndĂ„ ett otroligt tryck. Klart att man fĂ„r en vĂ€ldigt god försmak av vad som ska komma, sĂ€ger Eric Johansson.

Den 22-Äriga Eskilstunakillen gör sin första sÀsong i storklubben Kiel. Han var en av mÄnga svenska spelare som byttes in mot Danmark och presterade pÄ hög nivÄ.

– Vi har haft en tro pĂ„ Eric hela tiden. Sedan han kom till Kiel har han tagit Ă€nnu ett steg. PĂ„ den hĂ€r samlingen har han visat fantastiska försvarsegenskaper och blivit tuffare dĂ€r, sĂ€ger förbundskaptenen Glenn Solberg och fortsĂ€tter:

– Eric har en enorm potential och kommer att bli riktigt bra. Han trĂ€nar bra och Ă€r en intelligent kille.

”VĂ€ldigt bra bredd”

Eric Johansson, Felix Claar, Lukas Sandell och Oscar Bergendahl kom in istÀllet för Jonathan CarlsbogÄrd, Jim Gottfridsson, Albin Lagergren och Max Darj efter en kvart nÀr Sverige hade rivstartat med imponerande kontringshandboll mot Danmark.

– De som startade spelade fantastiskt de första 15 minuterna. Sen kom det in ett nytt gĂ€ng och spelade fantastiskt. Vi tror pĂ„ spelarna vi har. Vi ger dem tillit och ansvar och de presterar. Vi har en vĂ€ldigt bra bredd, och det visar vi ocksĂ„ idag, sĂ€ger förbundskaptenen Glenn Solberg.

EHF European Cup Àr en miniturnering för de fyra landslag som inte behöver spela kval till EM 2024.

Efter den imponerande segern i Tyskland i torsdags besegrade de svenska EuropamÀstarna nu guldlaget frÄn de tvÄ senaste VM-turneringarna.

Skarpa kontringar

TT: Vilken del av spelet har ni visat i de hÀr landskamperna att ni har tagit ytterligare kliv i sedan EM-guldet?

– Kanske löpte vi mer nu och kontringarna har varit Ă€nnu skarpare Ă€n i EM. Vi gjorde 15 mĂ„l pĂ„ kontring i Tyskland och nu gjorde vi tio bara i första halvlek mot Danmark. Det hĂ€nger kanske ihop med att vi gör byten, anvĂ€nder hela truppen och orkar springa, sĂ€ger Solberg.

Den inbytte Eric Johansson spelade starkt försvarsspel hela tiden men det dröjde innan han fick utdelning i anfallsspelet. Men till slut kom det nÄgra mÄl.

Med en och en halv minut kvar gjorde Johansson 33–31 pĂ„ ett beslutsamt sĂ€tt. Det blev för mycket för Danmark.

Nu skingras handbollslandslaget och Ă„tersamlas inte förrĂ€n 2 januari i Halmstad. DĂ„ börjar uppladdningen inför hemma-VM som spelas 11–29 januari.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om