Efter kritiken – handbolls-VM kan ändras

Handbolls-VM:s upplägg har kritiserats. Sverige har tvingats spela fler matcher mot sämre motstånd. Men nu öppnar det internationella förbundets ordförande, Hassan Moustafa, för att ändra upplägget något. –Det är möjligt, säger han till TT.

Hassan Moustafa, ordförande i IHF, öppnar för att ändra handbolls-VM:s kritiserade upplägg.

Hassan Moustafa, ordförande i IHF, öppnar för att ändra handbolls-VM:s kritiserade upplägg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2021-12-16 06:56

Beslutet att utöka handbolls-VM till 32 lag sänker kvalitén på mästerskapet, anser kritiker. Sveriges förbundskapten, Tomas Axnér, sade inför mästerskapet att Sveriges träningspass var viktigare än matcherna mot Puerto Rico och Uzbekistan.

– Det är kanske inte jättekul att lägga tid på de matcherna, sade Linn Blohm.

Ändringen försvaras dock av det internationella förbundets ordförande, Hassan Moustafa:

– De måste inse att det inte bara handlar om att vinna matcher, säger han och syftar på målet att få handbollen att växa globalt.

Även i mellanrundan blev det en match mot svagt motstånd. Eftersom tre nationer tog sig vidare från gruppspelet fick Sverige möta Kazakstan, ett motstånd man pulveriserade med 55–20.

Det är något som kan komma att ändras. På frågan om han kan tänka sig att göra om formatet så att bara två lag från varje grupp går vidare svarar Moustafa:

– Det är möjligt. Vi ska utvärdera det här mästerskapet, som vi gör med alla mästerskap, när det är slut. Då kan man titta på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!