Efter lottningsdebatten – öppnar för ändring

Diskussionerna om hur lottningen av handbolls-VM gick till går vidare. Norges förbund vill ta frågan vidare till det Internationella handbollsförbundet IHF – och de är öppna att prata om en förändring.

Sverige jublar efter segern mot Kamerun.

Sverige jublar efter segern mot Kamerun.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-12-08 18:00

Det har talat om att lottningen av handbolls-VM är riggad. Historiskt sett har värdnationer av mästerskap haft stort inflytande över lottningarna, men enligt Aftonbladet valde Sverige, Danmark och Norge den här gången att placera sig själva samt fem andra lag i var sin grupp redan innan lottningen av det pågående VM-slutspelet.

Och det har lett till kritik. Skarpa röster menar att värdnationerna har skapat sig själva en lättare väg till semifinal, medan andra säger att så inte är fallet.

Norge tar frågan vidare

Nu vill Norges handbollsförbunds ordförande Kåre Geir Lio att det internationella förbundet IHF ska ta upp frågan om påverkan av lottningen inför framtida mästerskap.

– Vi kommer att ta ett initiativ hos IHF för att få till en genomgång av hur lagen fördelas i mästerskapsgrupper. Nu måste det här mästerskapet få ha sin gång, men vi kommer att följa upp med IHF efter nyår, säger han.

IHF positivt

TT har varit i kontakt med Anna Rapp, som sitter i IHF:s exekutiva kommitté. Hon har inte nåtts av någon kritik, men säger att hon och IHF är öppen för att diskutera en förändring av det nuvarande systemet.

– Om någon vill se en förändring är det bara att komma med ett förslag så kommer vi att titta på det, säger hon.

Och ett konkret förslag på en förändring tycks vara på väg att komma från det norska förbundet.

– Vi är villiga att lägga fram ett förslag om det krävs, säger Lio och fortsätter:

– För oss är det viktigaste att så många som möjligt ska får bästa förutsättningar att utvecklas. Lika viktigt är det att idrotten har en rättvis, ordnad och öppen struktur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om