Efter lottningskritiken – vill förändra systemet

Värdländerna Sverige, Danmark och Norge anklagas för att ha riggat VM-lottningen till sin fördel. Nu vill Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson se en förändring. –Ur ett fair play-perspektiv borde det vara det, säger han.

Thorir Hergeirsson.

Thorir Hergeirsson.

Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Handboll2023-12-07 13:39

Inom handbollen har värdländer för VM och EM historiskt sett haft ett stort inflytande kring lottningar. Enligt Aftonbladet valde Sverige, Danmark och Norge att placera sig själva samt fem andra lag i var sin grupp redan innan lottningen till damernas pågående VM ägde rum.

Något som har lett till kritik, bland annat från Sveriges tidigare förbundskapten Per Johansson.

– Jag lägger mig inte i vad Per tycker, men du kan inte rigga en lottning. Det är bara löjligt, svarade Krister Bergström, vd för det svenska VM-bolaget, till TT.

Vill reda ut

När Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson mötte pressen efter onsdagens match mot Angola fick han frågor om lottningen.

– Jag tror inte att det här gjordes för att rigga något. Detta har gjorts för att göra det mer intressant samt förutsägbart för arrangörer och medier, säger han till Nettavisen.

Han uttrycker ändå att han gärna ser en förändring och att det är viktigt ur ett fair play-perspektiv. Dessutom vill han se en dialog.

– För oss är det här inget vi kan lägga energi på mitt under ett mästerskap, men jag tycker absolut att nationsförbunden och Internationella handbollsförbundet ska sätta sig ned efter VM och titta på det här ordentligt, för att reda ut hur de ska göra i framtiden, säger Hergeirsson till NTB.

IHF lyssnar på förslag

Svenska Anna Rapp sitter med i Internationella handbollsförbundet IHF:s exekutiva kommitté. Hon säger till TT att hon inte tagit del av någon kritik om lottningen.

– Nej, jag har inte hört något. Men det är kanske så att det blir mer kritik nu när det är tre länder som arrangerar. Om någon vill se en förändring är det bara att lägga fram ett förslag så kommer vi att titta på det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om