Efter succén – flera frågetecken i HHF

Division 3 är historia. Hultsfreds HF går nu in som nykomlingar i tvåan. Men hur ser det egentligen ut med laget inför den efterlängtade comebacken? Sporten tog ett snack med Andreas Sundqvist, som kommer att fortsätta leda laget.

HHF fick fira en serieseger tidigare i år. Det innebar också avancemang till division 2.

HHF fick fira en serieseger tidigare i år. Det innebar också avancemang till division 2.

Foto: Magnus Strömsten

Handboll2023-05-09 15:45

Hultsfreds HF stod för något av en succésäsong senast, när man tog hem division 3. Laget gick rent hela vägen fram till den sista matchen, då man förlorade mot Vadstena. Det gjorde däremot inte så värst mycket, eftersom seriesegern redan var säkrad.

Andreas Sundqvist var tränare för laget då – och kommer att träna laget även 2023/2024.

– Ja, från min sida var det ändå givet att fortsätta. Det är kul att jag får fortsatt förtroende, säger han.

Trots att HHF alltså vann serien och säkrade avancemang till division 2, så var det inte helt säkert att klubben skulle tacka ja till platsen.

– Vi har inte riktigt vetat vad för lag vi kommer kunna ställa upp med. Vissa har funderat på att studera efter sommaren. Därför har det förts diskussioner kring om vi verkligen ska ta steget upp. Det är ett stort steg. Till slut så togs ändå beslutet att tacka ja, vilket var en självklarhet för mig, säger Sundqvist.

Hur stort är steget från trean till tvåan?

– Alltså, de lagen vi mötte i trean var antingen små och snabba eller stora och starka. I division två kommer vi möta lag som har båda delarna, i varje match. Det är den stora skillnaden. Det är tuffare motstånd och vi kommer inte kunna spela av matcher som vi kunde göra förra säsongen.

Senast HHF:s herrlag spelade på division 2-nivå var säsongen 2018/2019. Trots att försäsongen börjar närma sig, så finns det fortsatt flera frågetecken kring truppen.

– Vi har haft lite personlig inventering, men jag kan inte riktigt säga exakt vilka namn som är klara. Det finns en stomme och den är jag trygg med att bygga vidare på, menar tränaren.

Vad känner du att ni behöver få in?

– En skytt, framför allt. Sen blir det viktigt att få in tyngd och storlek, eftersom vi har relativt små spelare. Någonstans handlar det om att bredda truppen, helt enkelt. Vad det mynnar ut i får vi se. Vi ska ha ett möte lite längre fram när vi vet vad vi har för spelarmaterial. 

Har ni några nyförvärv på gång?

– Det förs samtal med några spelare. Det handlar framför allt om hemvändare som kan vara på väg tillbaka. Sen har vi en yngre generation med egna produkter som har börjat träna med oss lite. De behöver dock lite inskolning innan de kan bli aktuella för spel i tvåan.

Oavsett hur det blir, så är målet tydligt:

– Att hänga kvar. 

Andreas Sundqvist har bestämt sig för att fortsätta leda HHF.
Andreas Sundqvist har bestämt sig för att fortsätta leda HHF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!