Ekberg om Egypten: "Kunde varit styrkelyftare"

Niclas Ekberg under tisdagens pressträff i Älvsjö.
Niclas Ekberg under tisdagens pressträff i Älvsjö.

Blågult har förhållandevis enkelt sprungit sig till sex raka segrar i VM. Nu ställs Sveriges fart och fläkt mot Egyptens tunga fysik. –Varenda gubbe där tror jag hade kunnat bli styrkelyftare, säger Niclas Ekberg om motståndet.

Handboll 25 januari 2023 05:00

34-åringen var inte med i VM 2021 när Sverige besegrade Egypten i Kairo, däremot drygt ett halvår senare när nordafrikanerna fick revansch och vann med fem mål i gruppspelet i OS.

I Tele2 arena i kväll får inte Sverige gå i samma fälla som i Tokyo.

– De gjorde en väldigt bra match mot oss där och vi fick inte riktigt stopp på deras kraftfulla satsningar. Och får de "flow" blir de bara ännu bättre, de är otroligt fysiska och tunga och klarar att göra det i 60 minuter, säger högersexan Ekberg.

Han gjorde sin 200:e landskamp under uppladdningen inför VM och är den mest meriterade spelaren i Sveriges trupp. Ekberg spelade sitt första mästerskap i EM 2010 och har senare hunnit med att både vara lagkapten och ta en landslagspaus, den senare gjorde att han missade bland annat hemmamästerskapet i EM för tre år sedan.

I karriärens 13:e mästerskap försöker han nu suga åt sig maximalt av upplevelsen. I Kielproffsets ålder vet man aldrig hur många fler stora mästerskap som finns kvar att spela i framtiden.

– Jag sa till mig själv inför turneringen att jag verkligen ska gå ut och njuta av varje sekund jag är här, ta med mig minnen för livet. Och den stöttning och uppbackning som svenska folket har visat både på och vid sidan av matcherna har varit fantastisk. Nu ska det bli otroligt coolt att spela här i Stockholm, säger Ekberg.

Sverige kommer till kvällens match, som har avkast klockan 20.30, med tolv raka segrar i mästerskapsmatcher. Den sviten behöver växa till 15 den här veckan om Blågult ska upprepa succén från EM i fjol, då Ekberg blev guldhjälte med en straff i sista sekunden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa