EM-debutant ersätter Dano: "Väldigt glad"

Högersexan Clara Petersson Bergsten ersätter skadade Nina Dano i handbolls-EM. "Jag är så klart väldigt glad och stolt över att få spela ett mästerskap för första gången", säger hon.

Clara Petersson Bergsten. Arkivbild.

Clara Petersson Bergsten. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Handboll2022-11-07 09:16

Dano fick en fraktur i underbenet när hon landade fel i EM-matchen mot hemmanationen Slovenien. Hennes mästerskap är därmed över.

Direkt efter beskedet om Dano kontaktades Petersson Bergsten, 20.

– Vi känner att vi behöver ett vänsterhänt alternativ, säger den assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg.

Petersson Bergsten var också med under uppladdningen i Karlskrona inför EM. Hon spelade i genrepet mot Tjeckien och gjorde sina två första landslagsmål.

– Hon är med i "gamet", var med alla dagar i Karlskrona och hon har varit med ligalandslaget på Bosön i helgen och hann bara vara hemma några timmar innan hon ska i väg igen.

Wiberg säger att hon inte kan säga om Petersson Bergsten spelar redan mot Danmark, i den sista gruppspelsmatchen, på tisdagen.

– Vi får se när lagpusslet ska läggas.

Skuru-spelaren debuterade i A-landslaget i den avslutande EM-kvalmatchen i våras. Nu gör hon mästerskapsdebut.

"Jag fick ett samtal från Johanna (Wiberg, assisterande förbundskapten) sent i går kväll och blev glatt överraskad. Jag är så klart väldigt glad och stolt över att få spela ett mästerskap för första gången och hjälpa laget, men samtidigt samtidigt är det också dubbla känslor då jag är ledsen för Ninas skull", säger hon.

Fakta: Fortsättningen av EM

Tre lag från varje grupp tar sig vidare till mellanrundan där två grupper slås ihop till ett nytt gruppspel. Med sig tar lagen de poäng som de tagit mot andra avancerande lag.

Om Sverige vinner över Danmark får Sverige med sig maximala fyra poäng till mellanrundan. Men om Danmark vinner får Sverige bara med sig två poäng in i mellanrundan. Det skulle i praktiken betyda att Sverige behöver vinna alla matcher i mellanrundan för att ta sig till semifinal, inklusive den mot favoriten Norge.

Sveriges grupp slås ihop med den grupp som innehåller Norge, Kroatien, Ungern och Schweiz.

När alla mött varandra i gruppen går de två lag med mest poäng vidare till semifinal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!