Ekberg guldhjälte i enorma EM-finalrysaren

Så bryter man en en finalförbannelse. Så tar man kål på ett spanskt spöke. Sverige är Europamästare efter 27–26 i rysarfinalen i handbolls-EM. –Det är en otrolig känsla. Jag är nästan i chock över vad som precis har hänt, säger målvaktshjälten Andreas Palicka till TV6.

Niclas Ekberg.

Handboll2022-01-30 10:10

Sverige har bjudit på dramatik i massor under EM, så det var ingen större skräll att även finalen i Budapest skulle bli en nästan plågsamt spännande rysare.

Men det här tar ändå priset.

26–26 på resultattavlan och ett par sekunder kvar – då ordnade Albin Lagergren en straff för Sverige.

Niclas Ekberg fick chansen att bli odödlig i svensk handboll. Och han tog den. Med matchens sista skott i matchens sista sekund sköt han 27–26 och ordnade Sveriges första mästerskapsguld på 20 år.

– Jag vet inte vad jag tänkte. Det gick inte så många tankar, jag tänkte bara att bollen skulle in. Och så hände det som hände, säger Ekberg till TV6.

– Det är det största som har hänt.

"Är så stolt"

Sverige hade tidigare haft 26–24 med några minuter kvar, men Spanien pressade fram ett ofattbart drama där Blågult till slut kunde jubla vilt efter Ekbergs mästerliga straffavslut.

– Det är en lite svängig match, det blir två mål hit, två mål dit. Men i slutet har vi visat i många matcher att vi är starka och stabila, vi spelar lugnt. Det är inte många som har stått i en EM-final så ofta tidigare, men vi spelar iskallt, får en superchans, får straff på den och så skulle den bara in, säger Ekberg.

En som knappt kan hitta orden efter finalbragden var målvakten Andreas Palicka, som stod för ännu en strålande insats.

– Det här är det största. Att få vinna en guldmedalj med Sverige, jag är sjukt lycklig. Jag är så glad och tacksam över att ha fått uppleva det här, säger Palicka till TV6.

– Alla ska veta att det här laget har en sådan sjuk lagmoral och har hämtat sig från det ena och det andra. Vi har en sådan trygghet i varandra, alla har varit delaktiga och det finns folk som fortfarande sitter isolerade på hotellet, som inte är här, som är precis lika delaktiga som vi som stod på banan. Jag är så stolt över att få vara en del av del av ett sådant här fantastiskt lag.

Goda coronabesked

Finaldagen började bra för Sverige när just Niclas Ekberg, Hampus Wanne och Felix Claar alla fick klartecken att spela, efter att ha varit coronaspärrade i semifinalen.

Själva matchen fick också en lovande inledning, när några av Sveriges nyckelspelare i EM presenterade sig en efter en.

Jim Gottfridsson, som redan inför finalen utsågs till hela EM:s "MVP", sköt första målet. Sedan spelade han fram Oscar Bergendahl, med i allstar-laget som bäste försvararen, till 2–0.

Och längst bak mellan stolparna fortsatte Palicka på den inslagna vägen från semifinalsuccén mot Frankrike.

Spansk ledning halvvägs

35-åringen var 50-procentig halvvägs in i första halvlek, men det var lite oroväckande att Spanien hängde med bra trots att deras målvakt Rodrigo Corrales inte hade börjat lika bra. När Palicka såg till att även göra ett mål framåt ledde Sverige visserligen med 8–6, men Spanien avslutade första halvlek bäst.

Spanjorerna spelade slugt och tätt försvar på Gottfridsson, som stundtals punktmarkerades, och det påverkade det svenska anfallsspelet. Skärpan var inte heller den bästa från strafflinjen. Hampus Wanne brände två av två straffar innan Niclas Ekberg tog över och satte den tredje.

Då ledde Spanien med 13–12.

Sverige hittade rätt bättre i andra halvlek, tog över taktpinnen igen – men det blev alltså en slutsekundsrysare som fick avgöra.

Ett magiskt slut på en lika magisk svensk EM-turnering.

Fakta: Svenska EM-laget

På grund av coronaproblematiken har Sverige använt hela 23 spelare under EM-turneringen i Slovakien och Ungern.