Ersättaren glänste i EM: "Det här var jätteskoj"

Max Darj var tillbaka, men fick sitta på bänken hela matchen. Det kunde Sverige kosta på sig när Oscar Bergendahl storspelade som mittsexa. –Det här var jätteskoj, säger Bergendahl som utsågs till matchens lirare i EM-mötet med Tyskland.

Oscar Bergendahl jublar efter ett mål mot Tyskland.

Oscar Bergendahl jublar efter ett mål mot Tyskland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-23 20:47

Sverige tog sin tredje raka seger i mellanrundan i Bratislava, mycket tack vare ett utsökt försvarsspel. Sverige vann med 25–21 mot Tyskland och har därmed bara släppt in totalt 62 mål på de tre senaste matcherna.

– Jag är jättenöjd med hur vi kontrollerade matchen och stod upp mot deras fysiska lag, de har otroligt starka spelare, säger Oscar Bergendahl.

26-åringen, som spelar för danska GOG, har fått ta ett stort ansvar i mittförsvaret när Max Darj suttit i covidkarantän. Och Bergendahl bara växer med uppgiften i sitt första EM. Förutom en stark försvarsinsats bidrog han med tre mål framåt, bland annat två i tät följd i ett kritiskt läge i andra halvlek när Tyskland precis hade kommit ikapp.

– Vi har ett jäkla kollektiv där alla hjälper alla och man får så mycket stöttning i den här gruppen. Det underlättar såklart för att vi nya ska kunna komma in och göra en positiv skillnad på planen, säger Oscar Bergendahl.

"Fantastiskt"

Sveriges anfallsspel var inte lika imponerande som försvarsspelet. Men trots en måltorka på hela nio minuter i mitten av första kom Tyskland aldrig förbi.

– Du ser, det är ju fantastiskt. Det är ett tydligt tecken på hur bra försvarsspelet är, säger mittsexan.

Max Darj, normalt förstaval på positionen, fick nu sitta kvar på bänken hela matchen efter att fått lämna sin drygt veckolånga isolering kort före matchen.

– Skönt att träffa laget och jag är så nöjd med pojkarna i dag, fy fan vad de levererar, säger Darj.

– Jag ser ingen anledning till att jag skulle ha spelat i dag när de presterade som de gjorde.

"Bra chanser"

Det återstår att se hur förbundskapten Glenn Solberg formerar laget på tisdag mot Norge, en match som blir helt avgörande för vilket av grannländerna som får spela EM-semfinal i Budapest på fredag.

– En väldigt svår uppgift, säger Bergendahl.

– Norge har ett fantastiskt bra lag med många stjärnspelare. Men jag hoppas och tror att vi har bra chanser om vi får vårt försvar att stämma som i dag, då tror jag att vi kan bjuda upp till dans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!