Få EM-spelare i Sverige – ekonomin sätter stopp

Andelen spelare från den svenska handbollsligan minskar i landslaget. Ekonomin gör att många lägger av eller väljer att satsa på sin sport utomlands.
–Jag tror faktiskt att det är det som är nackdelen i Sverige, att ekonomin inte finns för att behålla spelare, säger Linn Blohm.

Linn Blohm och Anna Lagerquist.

Linn Blohm och Anna Lagerquist.

Foto: Christine Olsson/TT

Handboll2022-11-03 06:00

I den EM-trupp som premiärspelar mot Serbien på fredagen finns bara tre spelare från den svenska ligan SHE, en halvering från fjolårets VM-trupp. Men enligt förbundskapten Tomas Axnér beror det inte på att ligan är dålig.

– SHE är ju, oavsett hur många som är med på varje samling, den liga som har fostrat de här spelarna och alla har fått sin utbildning i SHE, säger han.

Faktum kvarstår dock att de bästa landslagsspelarna väljer spel i de stora europeiska ligorna framför att stanna kvar på hemmaplan.

– Vi har så många duktiga spelare, vi kan bara inte behålla dem så länge som vi vill. Vi ser allt fler spelare som spelar utomlands. Snart kommer det bli som på herrsidan, att det blir en eller två spelare från den inhemska ligan som spelar i landslaget, säger Peter Gentzel, vd på Svensk elithandboll.

"Slutar tidigt"

Linn Blohm spelade i SHE länge men valde sedan att flytta utomlands. Hon tror att många av dem som inte åker utomlands väljer att sluta med handbollen tidigt eftersom det är så svårt att få ihop vardagslivet.

– I andra länder slutar man inte förrän man är 35 eller äldre, men det finns inte den ekonomin i Sverige och då känner du att du måste jobba och då förstår jag att det blir väldigt mycket i livet, säger Blohm och fortsätter:

– Spelar du utomlands, bara i Danmark kan du tjäna bra. Jag tror faktiskt att det är det som är nackdelen i Sverige, att ekonomin inte finns för att behålla spelare.

Peter Gentzel håller med om att det är svårt att konkurrera med de utländska ligorna när det kommer till ekonomin.

– Det är bara att konstatera att vi har en utmaning med löner och publik i föreningarna, säger han.

– Vi har inte riktigt de resurserna att kunna erbjuda konkurrensmässiga löner.

"Jätteviktigt"

Gentzel menar att SHE, likt andra toppligor i Sverige, har fostrat kompetenta spelare som är eftertraktade utomlands. Problemet är att ligan i sig inte är lika attraktiv utomlands och agerar lite av en plantskola för större internationella klubbar.

– Vi hamnar i den delen av näringskedjan där vi är nu. Vi försöker att ta steg och skapa ännu bättre förutsättningar, säger Gentzel.

Linn Blohm ser bara positivt på att flytta utomlands för att utveckla sitt spel eftersom man får spela mot flera olika spelare.

– I SHE är det inte samma ruljans på spelare som det är utomlands. Har man spelat i SHE i flera år och man får chansen att spela utomlands tycker jag absolut att man ska ta den om man känner att man är redo för det. Det är jätteviktigt, det handlar ju också om att lära känna de man spelar mot så rutinen är väldigt viktig.

Att spelarna försvinner ut i Europa nu kan vara positivt även för SHE, om än lite längre fram. Bra spelare ger mer resurser till förbundet.

– Oerhört viktigt med ett bra landslag. Har du ett bra landslag ger det återväxt och då blir ligan bra och då blir ungdomsverksamheten bra. Spelarna behöver ha en bra inhemsk liga och sedan ett landslag att sikta vidare mot. Framgång föder framgång helt enkelt, säger Peter Gentzel.

Fakta: SHE-spelare i landslagstruppen

EM 2022:

Johanna Bundsen, Sävehof

Sara Johansson, Skara

Nina Koppang, Sävehof

VM 2021:

Clara Lerby, Lugi

Elin Hansson, Skuru

Vilma Matthijs Holmberg, Skuru

Evelina Källhage, Önnered

Jamina Roberts, Sävehof

Daniela de Jong, Skuru

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!