Först corona, sedan guld för Sävehofs hjälte

Han missade nästan hela seriespelet efter att ha haft covid-19. Men i finalseriens tredje match gjorde han sju mål och glänste när Sävehof tog SM-guld. –Det är helt obeskrivligt, säger Christoffer Brännberger med guldhjälmen på efter 30–27 mot Skövde.

Sävehof firar SM-guldet efter 3–0 i matcher mot Skövde. Jonathan Edvardsson, till höger med pokalen i handen, blir nu proffs i Tyskland. Finalhjälten Christoffer Brännberger lämnar också guldklubben.

Sävehof firar SM-guldet efter 3–0 i matcher mot Skövde. Jonathan Edvardsson, till höger med pokalen i handen, blir nu proffs i Tyskland. Finalhjälten Christoffer Brännberger lämnar också guldklubben.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2021-05-18 23:24

Christoffer Brännberger har gjort sig känd som en tufft spelande försvarare och mittsexa. Denna säsong har han gått en särskilt hård match – mot corona.

30-åringen, som är äldst i Sävehofs unga guldlag, var ur spel i fyra månader efter att ha däckats av covid-19 som drog kraften ur honom.

Kamraterna stöttade

Brännberger spelade bara fyra seriematcher.

– Jag har fått kämpa vid sidan av, men haft en fantastisk stöttning av alla grabbar och laget. Jag har hela tiden haft i tanken att komma tillbaka till slutspelet, och då gäller det att leverera, säger Christoffer Brännberger.

I den tredje finalmatchen mot Skövde fick han en större roll än tidigare – och var en av ledarna när Sävehof försvarade sitt SM-guld från 2019.

– Jag sade tidigt i slutspelet att jag kommer att bli bättre och bättre, säger Brännberger.

Han blev lagets bästa målskytt, med sju mål. Tre av dem kom på straff. Brännberger är ingen van straffskytt, men var ju därför inte heller inläst av Skövdes målvakter.

– Jag är van att göra mål när det är viktigt, säger han rättframt.

Skövde hade 4–2 i början av matchen. Men Sävehof visade större bredd och vände till ledning med 14–11 i paus.

"Såna vinnarskallar"

I andra halvlek satsade Skövde på att ha sju utespelare i anfall. Men Sävehof behöll ledningen – som minst två måls försprång, som mest fem. Sebastian Karlsson gjorde 30–27 med 1.22 kvar. Det blev matchens sista mål.

– Men jag vågade inte ens hoppas på guld förrän jag hörde slutsignalen, säger Christoffer Brännberger.

Trots finalsuccén lämnar han nu Sävehof och flyttar till ligakonkurrenten Önnered.

– Jag är så jävla stolt över grabbarna. Jag önskar dem all lycka i framtiden. Vi är såna vinnarskallar allihopa. Jag tror att det är det som avgör, säger Christoffer Brännberger efter sista matchen med gänget.

Landslagsspelaren Jonathan Edvardsson lämnar också Sävehof och flyttar till tyska Hannover. Även han lyfter fram laget som Sävehofs guldrecept.

– Det är en fantastisk grupp som älskar att tävla.

– Det är många som kliver fram, säger Jonathan Edvardsson.

Tungt för Signell

Skövdes tränare, Henrik Signell, har tillhört Sävehof i olika roller i mer än 30 år. Men nu blev han en förlorare i Partille.

– Sävehof är lite skarpare och skickligare än vi i viktiga lägen. Det är lite olika saker som fallerar i de här tre finalmatcherna, säger Henrik Signell.

Rickard Hanisch var Skövdes bäste målskytt i den sista finalen, med sju mål. Landslagsmeriterade högernian Jack Thurin, som skadades i den första finalen, kunde aldrig göra comeback i finalserien.

Christoffer Brännberger, som missat fyra månader av säsongen på grund av covid-19, var en ledande guldhjälte för Sävehof med sju mål i den tredje finalen.
Christoffer Brännberger, som missat fyra månader av säsongen på grund av covid-19, var en ledande guldhjälte för Sävehof med sju mål i den tredje finalen.
Fakta: Sävehofs guldlag

IK Sävehofs svenska mästare:

Målvakter:

Simon Möller, 20 år, andra SM-guldet.

Bertram Obling, 25 år, första SM-guldet.

Utespelare:

Emil Berlin, 20 år, andra SM-guldet.

Adam Blanche, 20 år, första SM-guldet.

Felix Möller, 18 år, första SM-guldet.

Gustaf Wedberg, 22 år, andra SM-guldet.

Vetle Eck Aga, 27 år, andra SM-guldet.

Christoffer Brännberger, 30, andra SM-guldet.

Sebastian Spante, 20 år, andra SM-guldet.

Pontus Brolin, 20 år, andra SM-guldet.

Gzim Salihi, 23 år, andra SM-guldet.

Henrik Tilsted, 27 år, första SM-guldet.

Jonathan Edvardsson, 24 år, andra SM-guldet.

Sebastian Karlsson, 26 år, andra SM-guldet.

Rune Schröder, 25 år, första SM-guldet.

Elias Ellefsen à Skipagötu, 19 år, första SM-guldet.

Tränare:

Michael Apelgren, första SM-guldet som tränare (har fem som spelare, varav tre med Hammarby).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!