Första OS-förlusten – nu väntar Sydkorea

Handbollsdamerna förlorade för första gången i OS. Ett slutspelshungrande Ungern vann med 26–23 mot ett Sverige som redan var klart för kvartsfinal och luftade laget. –Det här påverkar oss absolut inte, säger Jessica Ryde inför slutspelet där Sydkorea väntar.

Sveriges Jenny Carlson och Elin Hansson ställs mot Sydkorea i OS-kvartsfinal på onsdag.

Sveriges Jenny Carlson och Elin Hansson ställs mot Sydkorea i OS-kvartsfinal på onsdag.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Handboll2021-08-02 08:29

Damlandslaget var redan före matchen klart för slutspel och hade dessutom säkrat förstaplatsen i gruppen. Ungern å sin sida hade en kvartsfinalplats att spela för.

Ett tydligt exempel på att motivation slår klass.

– Det är klart vi hade velat vinna i dag. Men samtidigt slarvade vi lite och Ungern hade väldigt mycket att spela för, säger kantspelaren Nathalie Hagman.

Efter 15–15 i halvtid hade Sverige en period i andra halvlek där man inte gjorde mål på tio minuter. Man lyckades inte vända den negativa trenden och på slutsignal utbröt massivt jubel på den ungerska bänken.

"Påverkar oss inte"

– Det är inte den bästa matchen vi gör. Vi är bara vidare, vi släpper denna. Det här påverkar oss absolut inte, säger målvakten Jessica Ryde.

Blågult luftade flera spelare inför OS-kvartsfinalen, till exempel Jenny Carlson och Kristin Thorleifsdóttir.

– Det är jättekul att få mycket speltid men självklart hade jag hellre tagit två poäng, säger Carlson.

Samtidigt fick flera nyckelspelare vila, som mittsexan Linn Blohm.

– Det betyder oerhört mycket. Det är en lång turnering. Går vi hela vägen är det tre matcher till. Det är väldigt många matcher och det kan hända mycket, så det är mycket positivt, säger Nathalie Hagman.

– Nu laddar vi för kvartsfinalen.

Sydkorea väntar

Där väntar Sydkorea, ett motstånd som förbundskapten Tomas Axnér på förhand sagt att han gärna skulle möta framför till exempel Montenegro.

Motståndet blev klart först efter att Norge, som vunnit alla sina matcher i OS, slagit Japan med 37–25. Axnér hade skissat på flera alternativ och landslagets videoanalytiker hade tagit fram material på både Sydkorea, Angola, Montenegro och Japan.

– Det är klart att vi hellre möter Sydkorea än Montenegro, vi möter hellre Japan än Montenegro. Jag tycker det är lite skillnad i kaliber, säger Axnér.

– Men kan vi slå Ryssland med tolv så kan Sydkorea eller Japan slå Sverige med ett. Större under än så har skett, säger han och tillägger att det ska bli fantastiskt roligt med slutspel.

I en kommentar efter att motståndet blivit klart meddelar förbundskaptenen att Sverige kommer att förbereda sig minutiöst – precis som inför tidigare matcher.

– Vi har stor respekt för att det kommer att krävas en stark prestation för att ta oss vidare.

"Får konsekvenser"

Sveriges resa genom gruppspelet har imponerat. I de första två matcherna krossade man Spanien och ryska laget för att sedan spela oavgjort mot en av favoriterna till guldet, Frankrike. Därtill blev det vinst mot Brasilien.

Det är ett resultat som varken spelare eller ledare sagt att de hade kunnat drömma om på förhand.

Kvartsfinalerna inleds på onsdag.

Tomas Axnér säger att förlusten mot Ungern inte påverkar laget in i kvartsfinalen.

– Jag tar inte med mig något negativt, jag har haft mitt fokus ganska långt fram från första början. Men det här var inte en tävlingsmatch på samma sätt som för Ungern. Nu ska jag försöka få spelarna att känna likadant.

Han försöker hitta det positiva i förlusten.

– Jag tror att det kan vara bra för oss att förstå att om vi faller ur ramen så får det konsekvenser.

Fakta: Så spelas kvartsfinalerna

Damernas kvartsfinaler spelas på onsdag den 4 augusti.

Spelschemat i svenska tider:

02.30: Montenegro–Ryska laget

06.15: Norge–Ungern

10.00: Sverige–Sydkorea

13.45: Frankrike–Nederländerna

Semifinaler: Norge/Ungern–Montenegro/Ryska laget och Frankrike/Nederländerna–Sverige/Sydkorea.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!