"Går för att göra ett så bra OS som möjligt"

Spanien gick på knock och knep gruppsegern i OS-kvalet. Sverige får därmed nöja sig med en andraplats inför seedningen till de olympiska spelen. –Vi går för att göra ett så bra olympiskt spel som möjligt, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Tomas Axnér, förbundskapten för Sveriges damlandslag i handboll. Arkivbild.

Tomas Axnér, förbundskapten för Sveriges damlandslag i handboll. Arkivbild.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT

Handboll2021-03-21 21:23

Det är tredje OS:et i rad som Sverige har både dam- och herrlandslaget med på de olympiska spelen. För förbundskaptenerna Tomas Axnér och Glenn Solberg blir det en extra möjlighet att få en längre samling med spelarna – något som man ofta inte hinner med under säsongen.

– Vi kommer få en jättefin sommar där vi verkligen kan jobba med vårt spel och vår grupp. Lära känna varandra bättre och bli bättre helt enkelt, säger damernas förbundskapten Tomas Axnér efter att OS-kvalet säkrats.

"Extremt nyttig"

Exempelvis slutspelet i herrarnas Bundesliga kommer att avslutas först i slutet av juni på grund av pandemin, men damligorna ute i Europa kommer att vara färdigspelade på vårkanten. OS-turneringen startar sedan den 24 juli, men landslagen kommer även att ha ett läger i japanska Fukuoka.

– Just den tiden blir extremt nyttig. Inte bara för OS utan även de turneringar som kommer efter det. Det ger oss möjligt att sätta något som kan hålla över tid också, säger Axnér.

De tolv landslagen delas upp i två OS-grupper och de fyra främsta går till kvartsfinal, men kort efter att OS-platsen säkrats vill inte Axnér prata om några målsättningar. Det enda som är säkert i nuläget är att man slipper Japan i gruppen.

– Vi pratar mycket om prestationer och om att bli bättre. Det är klart att vi ska gå för att göra ett så bra olympiskt spel som möjligt, men vi vet att det finns många, många bra nationer som kanske har lite högre ambitioner än vad vi har med några givna medaljfavoriter.

Mindre trupp

Till VM och EM kan en större trupp tas ut och 16 spelare användas i varje match. Till OS kan man endast ta ut 14 ordinarie spelare och eventuella reserver får bo utanför OS-byn.

OS-truppen tas ut senare i vår, men innan dess ska damlandslaget spela ett VM-kval i april. Vilket lag Sverige får möta i ett dubbelmöte om en plats i VM i Spanien i december lottas på måndag.

Fakta: OS-handbollen i Tokyo

Handbollsturneringarna i OS i Tokyo avgörs 24 juli–8 augusti och består av tolv herrlandslag och tolv damlandslag.

Lagen ska delas upp i två sexlagsgrupper där de fyra främsta får spela kvartsfinal. Datum för lottningen är ännu inte spikad.

Damernas seedningsgrupper inför lottningen av OS-handbollens grupper:

Grupp 1: Nederländerna, Spanien

Grupp 2: Ryssland, Montenegro

Grupp 3: Norge, Ungern

Grupp 4: Sverige, Japan

Grupp 5: Frankrike, Sydkorea

Grupp 6: Angola, Brasilien

Herrarnas seedningsgrupper:

Seedningsgrupper inför lottningen:

Grupp 1: Danmark, Norge

Grupp 2: Frankrike, Sverige

Grupp 3: Tyskland, Portugal

Grupp 4: Brasilien, Japan

Grupp 5: Spanien, Egypten

Grupp 6: Argentina, Bahrain

Källa: handbollslandslaget.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!