Gottfridsson: "Har klarat mig – än så länge"

I handbolls-EM:s coronalotteri har Jim Gottfridsson bara plockat negativa provsvar ur tombolan. Men den svenske spelmotorn inser att han kan ligga i farozonen, med tanke på vem han delat rum med. –Än så länge har jag klarat mig, får man väl säga.

Jim Gottfridsson har klarat sig undan covid-19 under handbolls-EM. I alla fall så här långt.

Jim Gottfridsson har klarat sig undan covid-19 under handbolls-EM. I alla fall så här långt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-19 17:59

Knappt något EM-lag är förskonat, och de positiva covid-19-proverna hör till mästerskapsvardagen vid det här laget. Vem som åker dit och vem som klarar sig undan tycks också i mångt och mycket vara slumpartat under handbolls-EM i Slovakien och Ungern.

Därför försöker Jim Gottfridsson tänka på annat inför torsdagens match mot Ryssland, den första i mellanrundan.

– Jag lägger inte så mycket energi vid det där. Jag är här för att spela handboll. Vi har levt med det här i två års tid. Åker man dit så åker man dit, säger Gottfridsson.

Ekberg åkte dit

På onsdagen blev högersexan Niclas Ekberg den senaste i raden av svenska spelare att hamna i karantän, där Max Darj och Daniel Pettersson redan satt sedan tidigare.

Jim Gottfridsson har hittills bara lämnat negativa prover, men har samtidigt delat rum med Pettersson i Slovakien.

– Än så länge har jag klarat mig, får man väl säga. Man vet väl inte med inkubationstid och sådant. Jag är ingen coronaläkare. Men både jag och Daniel är noggranna personer så det har varit sprit på händer och att hålla avstånd, vi har gjort så mycket vi har kunnat, säger Gottfridsson.

En seger på tre matcher gör att Sverige kommer in i mellanrundan utan några poäng, och 27–27 i den senaste matchen mot Tjeckien räckte med nöd och näppe för att alls gå vidare.

"Fantastiskt imponerande"

Men den svenska insatsen har trots allt inte varit så pjåkig, säger Gottfridsson. Samtidigt, lägger mittnian till, finns det mycket att förbättra i jakten på en semifinalplats.

– Det är mycket media som är bra på att skriva ner andra lag. Men det är skönt att folk börjar förstå att handbollsvärlden är rätt så bred, och att det är många lag som faktiskt är mycket bättre än folk räknar med, säger Gottfridsson.

– EM är alltid svårare än VM, och det är skönt att mellanrundan ska dra i gång nu. Vi ser möjligheter att kunna förbättra vårt spel, absolut.

Till att börja med är tanken att Ryssland ska besegras på torsdagseftermiddagen. En allt annat än enkel uppgift.

– Ryssland slog Norge (23–22), det är fantastiskt imponerande. Vi ska analysera dem och se om vi kan hitta några svagheter, men har man slagit Norge är man ett fantastiskt duktigt handbollslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!