Gottfridsson på ny guldjakt: "Är en dröm"

Jim Gottfridsson har länge haft guldfärgade drömmar med Blågult. Nu har han för tredje gången fört handbollslandslaget till en stor finalhelg. –Skulle vi kröna helgen med ett guld hade det varit det största jag har upplevt, säger "Gotte".

Jim Gottfridsson är en nyckelspelare i Blågult.

Jim Gottfridsson är en nyckelspelare i Blågult.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-27 13:11

Det har funnits några otippade blågula hjältar på vägen fredagens EM-semifinal mot Frankrike i Budapest, som Peter Johannesson och Valter Chrintz senast mot Norge.

Sedan finns det spelare som nästan alltid glänser. Att Jim Gottfridsson är en av de bästa i Sveriges lag tar man mer eller mindre för givet nu för tiden. I match efter match styr mittnian det svenska spelet och för tredje gången får han nu spela om mästerskapsmedaljer i landslagströjan.

Efter två silver – i EM 2018 och VM i fjol – vill Gottfridsson gärna ha något som skiner ännu vackrare nu.

– Det är alltid en dröm att vinna ett guld, även om alla vet hur svårt det är. Att vi spelar semifinal för tredje gången sedan 2018 visar att vi i svensk handboll har byggt upp något nytt som är riktigt bra och vi ska absolut inte ursäkta oss för att vi är här. Men Frankrike är favorit i semifinalen, säger han.

"Väldigt hög nivå"

En handfull svenska spelare har testat positivt för corona under EM, men inte Jim Gottfridsson. Och tur är väl det, för även om det svenska EM-insatsen visar att ingen är oersättlig så är den skånske spelfördelarens betydelse för laget enorm.

Gottfridsson levererar passningar med kirurgisk precision på planen, och vid sidan har han ofta sista ordet när taktiken läggs upp.

– Jag tycker att jag har lyckats komma upp i en väldigt hög nivå inom världshandbollen. Det är inte många sämre prestationer, utan flera bättre – och det är klart att man är väldigt nöjd med det. Jag är väldigt stolt över hur jag har höjt min lägstanivå.

TT: Du var med i allstar-laget redan i EM 2018 – och sedan har du bara blivit bättre?

– Ja, lite så... Och jag hoppas ju att det bästa Jim Gottfridsson inte är sedd ännu. Jag jobbar varje dag och varje träning hemma i Tyskland för att bli bättre och bättre, säger playmakern som fyller 30 år i höst.

– Jag har ingen åldersnoja och hoppas att jag spelar i landslaget i väldigt, väldigt många år framöver.

Slår gärna Zlatan

På följdfrågan om vad "väldigt, väldigt många år" innebär glider samtalet in på att en viss Zlatan Ibrahimovic fortfarande spelar i landslaget som 40-åring. Gottfridsson levererar först en lång hyllning av Milanstjärnan och säger sedan med ett leende:

– Kan jag slå det med 42 år hade det varit coolt.

Oavsett hur det blir med den saken: Gottfridsson slipper helst vänta längre än nödvändigt på att förverkliga sin dröm.

– Jag tar gärna guldet så snabbt som möjligt, varför ska man vänta? Men det är fyra semifinalister här som alla vill gå för guldet. Det är en tuff helg vi har framför oss, skulle vi kröna den med ett guld hade det varit det största jag har upplevt.

Jim Gottfridsson fotograferar EM-arenan i Budapest.
Jim Gottfridsson fotograferar EM-arenan i Budapest.
Fakta: Jim Gottfridsson

Född: 2 september 1992.

Moderklubb: IFK Ystad.

Nuvarande klubb: Flensburg-Handewitt (sedan 2013).

A-landskamper/mål: 123/395.

Debuterade i landslaget: 2012.

Tidigare mästerskap: OS 2016, VM 2017, EM 2018, VM 2019, EM 2020, VM 2021, OS 2021.

Aktuell som: Mittnia i handbollslandslaget som möter Frankrike i EM-semifinal klockan 20.30 på fredagskvällen. I den andra semifinalen möts Danmark och Spanien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!