Guide: Allt inför handbolls-VM

Det svenska handbollslandslaget får vänta på sin VM-premiär till på fredag kväll. Men redan på onsdagen inleds turneringen när världsmästarna från Norge är ett av lagen som spelar. Här är förutsättningarna inför VM, som för första gången avgörs i tre olika länder.

Sverige vann VM-genrepet mot Tyskland i söndags. Arkivbild.

Sverige vann VM-genrepet mot Tyskland i söndags. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson / TT

Handboll2023-11-28 15:28

När?

29 november-17 december.

Var?

Sverige, Norge och Danmark delar på värdskapet. Fler än hälften av alla matcher kommer spelas i Danmark, däribland alla medaljmatcher som avgörs i "Boxen" i Herning.

Hur?

32 länder fördelade på åtta grupper slåss om att i första hand ta sig vidare till mellanrundan, dit tre lag från varje grupp avancerar. Mellanrundan avgörs i fyra sexlagsgrupper där de två bästa når kvartsfinal.

Sveriges matcher:

Blågult möter i det första gruppspelet Kina (1 december, 20.30), Senegal (3 december, 18.00) och Kroatien (5 december, 20.30). Samtliga matcher i Scandinavium i Göteborg. Där spelas också matcherna i mellanrundan – 7, 9 och 11 december – om Sverige planenligt tar sig dit.

Först ut:

Brasilien-Ukraina i Fredrikshamn och Sydkorea-Österrike i Stavanger inleder EM, klockan 18.00 på onsdagen. Senare på kvällen höjs temperaturen när Norge går in i turneringen, då Grönland står för motståndet.

Favoriterna:

Det är svårt att blunda för just Norge, regerande världsmästare efter guldet 2021 och i topp i maratontabellen med totalt elva VM-medaljer genom åren. Nu har norskorna dessutom fördel av hemmaplan fram till och med en eventuell kvartsfinal.

I övrigt? Frankrike var i VM-final senast och Danmark knep bronset då – båda vill vara med och slåss om de ädlaste medaljerna nu också. Danmark, som föll i EM-finalen mot Norge i fjol, är den enda av de tre värdnationerna som får spela hela VM på sin "hjemmebane".

Sverige:

Fyra i OS i Tokyo 2021, ut i VM-kvartsfinal senare samma år och sedan femma i EM i fjol. Efter att ha nosat på medaljerna i flera mästerskap i följd hoppas Blågult nå ännu längre den här gången. Några tidigare VM-medaljer finns inte på meritlistan – bäst är fjärdeplatsen från VM 2017.

Debutanterna:

Nej, det finns faktiskt inga i år. Det här är andra gången som ett VM spelas med 32 lag och det finns en kvintett som bara har spelat var sitt världsmästerskap tidigare: Senegal, Iran, Chile, Grönland och Island.

Grupperna:

Grupp A: Sverige, Kroatien, Senegal, Kina (Göteborg).

Grupp B: Kamerun, Montenegro, Paraguay, Ungern (Helsingborg).

Grupp C: Norge, Grönland, Sydkorea, Österrike (Stavanger).

Grupp D: Frankrike, Island, Angola, Slovenien (Stavanger).

Grupp E: Danmark, Chile, Serbien, Rumänien (Herning).

Grupp F: Tyskland, Japan, Polen, Iran (Herning).

Grupp G: Brasilien, Spanien, Ukraina, Kazakstan (Fredrikshamn).

Grupp H: Argentina, Nederländerna, Tjeckien, Kongo-Brazzaville (Fredrikshamn).

Sveriges trupp:

Målvakter: Johanna Bundsen, Irma Schjött, Evelina Eriksson.

Vänstersex: Olivia Mellegård, Elin Hansson.

Mittsex: Linn Blohm, Anna Lagerquist, Sofia Hvenfelt.

Högersex: Mathilda Lundström, Nathalie Hagman.

Vänsternio: Jamina Roberts, Kristin Thorleifsdóttir, Tyra Axnér.

Mittnio: Emma Lindqvist, Jenny Carlson, Daniela de Jong.

Högernio: Nina Koppang, Nina Dano.

VM-historiken:

Det här är 26:e gången som VM spelas på damsidan – och Rumänien är unikt som den enda nationen som har varit med alla gånger sedan det första mästerskapet 1957. Sverige spelar VM för tolfte gången.

Flest guld har Norge och Ryssland, fyra var. Europeiska länder har tagit guld alla gånger utom två: Sydkorea vann 1995 och Brasilien 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om