+ Vad?
Handbolls-VM för damer.
+ Var och när?
1 december–19 december i Spanien.
Spelorter: Castelló, Granollers, Llíria och Torrevieja.
Tv och radio
Mästerskapet sänds i TV6/TV10 samt på Viaplay och P4 Radiosporten.
+ Hur avgörs det?
Åtta fyrlagsgrupper där de tre bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena. I mellanrundan skapas fyra sexlagsgrupper och de två bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal.
Följande grupper slås ihop i mellanrundan: grupp A och B, grupp C och D, grupp E och F samt grupp G och H.
I kvartsfinalerna möts lagen från grupp A/B och C/D på den ena halvan. På den andra halvan av slutspelsträdet möts lagen från grupp E/F och G/H.
+ Vilka möter Sverige i första gruppspelet?
Fredag 3 december: Sverige–Uzbekistan (klockan 20.30).
Söndag 5 december: Sverige–Puerto Rico (15.30).
Tisdag 7 december: Nederländerna–Sverige (20.30).
+ Övriga grupper
Grupp A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B: Ryska handbollsförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C: Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran
Grupp E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F: Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G: Kroatien, Japan, Brasilien, Paraguay
Grupp H: Spanien, Österrike, Argentina, Kina
+ Coronaläget
Endast vaccinerade spelare kommer att delta i VM och under mästerskapet kommer spelare, tränare och funktionärer att testas.
I Spanien är det krav på munskydd.
+ Läget i svenska laget
OS-fyrans trupp är i princip intakt. Med till mästerskapet kommer fyra debutanter: Evelina Källhage, Daniela de Jong, Clara Lerby och Vilma Matthijs Holmberg gör sitt första mästerskap i landslagsdräkten.
Källhage fick kliva in i stället för knäskadade Mathilda Lundström.
Både Daniela de Jong och veteranen Jamina Roberts har haft förkylningssymptom inför mästerskapet och Natalie Hagman har haft en lättare skadekänning, men alla tre ska vara redo för spel i premiären.
+ Omorganisationen – mästerskapets snackis
Bara dagar efter gruppspelslottningen, gjorde det internationella förbundet, IHF, om i strukturen för mästerskapet.
En ändring som gör att topp sex i sommarens OS – Frankrike, Ryssland, Norge, Sverige, Nederländerna och Montenegro – hamnar på samma halva och kan ställas mot varandra i kvartsfinal. Samtidigt befinner sig värdnationen Spanien och Danmark på den andra halvan, och får en betydligt enklare väg till semifinal.
Förklaringen från IHF var att det skulle skapa "mindre stress och mindre logistik" när landslagen ska resa mellan olika spelorter.
– Det känns ju inte rättvist. Samtidigt är det kanske de högst rankade länderna du borde ställa den frågan till. Vi är rankade i andra seedningspott och kan inte påverka det på samma sätt, men jag hade ju inte varit jättenöjd om jag hade tränat någon av de högst rankade lagen och hamna i så svåra möjliga kvartsfinaler, säger Sveriges förbundskapten Tomas Axnér till TT.
+ Hur gick förra VM?
Sverige slutade sjua i Japan 2019.
+ Förväntningarna nu
Fjärdeplatsen OS har höjt förväntningarna på det svenska laget. Om Sverige slår Nederländerna i gruppspelet är vägen till kvartsfinal överkomlig.
Skulle man däremot förlora kommer det med största sannolikhet krävas seger mot Norge i mellanrundan för att ta sig till kvart. Just Norge väcker dåliga minnen hos den som följde OS-turneringen. I bronsmatchen blev det norsk kross, 36–19.
+ Vilka är favoriter?
Norge har länge varit bland de bästa nationerna, både på dam och herrsidan, och får gälla som favoriter tillsammans med OS-mästaren Frankrike.
I egenskap av regerande mästare har Nederländerna också en del press på sig men förlorade inför mästerskapet en landskamp mot just Norge med 21–39.