Guide: Sveriges tuffa huvudrunda i EM

Svenska handbollsdamerna går in i EM:s mellanrunda med en poäng – och kniven mot strupen. Troligen krävs seger direkt mot hemmafavoriten Danmark för att hålla liv i medaljdrömmen. Här är en guide inför fortsättningen av mästerskapet.

Tomas Axnér och Sverige har en tuff huvudrunda framför sig. Arkivbild.

Tomas Axnér och Sverige har en tuff huvudrunda framför sig. Arkivbild.

Foto: Henning Bagger /Ritzau/TT

Handboll2020-12-09 18:15

Danmark–Sverige, f redag 11 december, 20.30:Sverige kliver rätt in i en måstematch mot EM-bronsmedaljören från 2013. Värdnationen är ett av fem lag som spelat alla Europamästerskap sedan det första 1994. I premiären besegrades Slovenien med 30–23 och Montenegro (28–19) och därefter följde en förlust mot Frankrike (20–23). Vilket gör att de har två inspelade poäng. Precis som Sverige leds Danmark av en ny förbundskapten. Jesper Jensen tog över i mars 2020.

– Jag har sett Jesper Jensens klubblag spela säkert 15 matcher så jag har ganska bra koll på hur han vill spela handboll. Jag tror inte jag kommer vara jätteöverraskad över hur de vill spela, säger Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.

Danmark har en ung trupp och det är det just truppen, snarare än enskilda stjärnor som är lagets styrka. Men även flera rutinerade stjärnor finns med, som Trine Østergaard och Sandra Toft, som med sin straffräddning såg till att Danmark slog Sverige i gruppspelsmatchen i EM 2018.

– Danmark spelar med ett extremt högt tempo och gör det väldigt bra. Det är en ny generation spelare där de egentligen har bra spelare på nästan alla positioner, säger Axnér.

Montenegro–Sverige, söndag 13 december, 18.15:Montenegro slutade trea i grupp A efter förluster mot Danmark och Frankrike men uddamålsseger i sista matchen mot Slovenien (26–25). Tar med sig noll poäng från gruppspelet.

Laget saknar ett av sina främsta namn, Milena Raičević som just nu väntar barn. Högersexan Jovanka Radicevic har varit en av de bästa spelarna hittills, hon har stått för totalt 18 mål under de tre inledande matcherna.

– Montenegro är ett lag som verkligen spelar för den flaggan de har på bröstet på ett helt skoningslöst sätt. De är jäkligt bra bakåt. De är aggressiva och har en attityd som är jobbig att möta, säger Axnér.

Frankrike–Sverige, tisdag 15 december, 18.15:"Les Bleus" tog EM-guld 2018 och brons 2016. VM-segrare 2017.

Frankrike inledde EM med en knapp seger (24–23) mot Montenegro och följde upp med en seger mot Slovenien, 27–17. Man avslutade med seger mot Danmark (23–20) och har fyra inspelade poäng efter gruppspelet.

Lagkaptenen Siraba Dembélé är en av Frankrikes viktigaste spelare. Den 34-åriga vänstersexan har gjort över 800 mål i landslaget. Frankrike har också en erfaren målvakt i Amandine Leynaud som dessutom utmanas av en stark andramålvakt, Cléopatre Darleux.

De regerande Europamästarna är också revanschsugna efter förra årets VM-misslyckande där man inte ens lyckades ta sig till mellanrundan.

– Det är svårt att veta hur Frankrike ser ut i sista rundan. De kan i teorin redan vara klara och när de inte är intresserade så är de inte alls lika jobbiga som när det är en måstematch, säger Axnér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om