Handbollsherrarna slitna: Blir mycket behandling

Herrlandslaget har tagit tre OS-segrar utan att imponera. En förklaring kan vara slitna ben efter en lång säsong där många av spelarna har nyckelroller i sina klubblag. Målvakt Andreas Palicka har spelat 50 matcher sedan i januari. –Det är sinnessjukt egentligen, säger han.

Svenska laget lyssnar på nationalsången inför matchen mot Portugal.

Svenska laget lyssnar på nationalsången inför matchen mot Portugal.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Handboll2021-07-29 20:15

OS-starten i handboll har poängmässigt varit så bra som den kan bli, både för herrar och damer.

Men medan damerna slagit förväntningarna har herrarna rent spelmässigt sagt att de har mer att ge. Frågan är hur mycket.

Avslutningen på den tyska ligan, där tio av de 15 inskrivna herrarna spelar, sköts fram en månad på grund av pandemin. Först den 27 juni kunde Kiel, där Niclas Ekberg och Oscar Sunnefeldt huserar, bärga guldet efter en stenhård kamp i slutsekunderna mot Flensburg.

När Bundesliga korade sitt all star-lag tog fyra svenskar de sju platserna: målvakt Andreas Palicka, spelmotorn Jim Gottfridsson, Ekberg på högerkanten och Anton Lindskog på linjen. De har alla fått mycket speltid.

Även landslagsspelarna i de danska och franska ligorna har haft ett tätt spelschema kombinerat med Champions League- och cup-spel.

Tre förläger

Herrlandslaget inledde sedan satsningen mot Tokyo med ett förläger på Kanarieöarna 10–17 juni (förutom för spelarna i danska och tyska ligorna), förläger i Ystad 9–14 juli och förläger i japanska Fukuoka 15–21 juli. Och så en landskamp mot Danmark på det.

Niclas Ekberg, som slet av ett ligament i knät i början av juni, har jobbat hårt för att bli spelklar inför OS.

– Jag tog absolut noll dagar semester och gick direkt från säsongen till Ystad och körde rehab direkt, säger han.

Spelschemat i Tokyo är lagt med spel varannan dag. Samtidigt måste lagen gå runt på endast 14 spelare per match.

– Det är ganska slitna kroppar, så det gäller att behandla dem bra och få den vilan man kan få, konstaterar Ekberg och fortsätter:

– Men när visslan går i gång så känner man inte det. Mellan matcherna känner man kanske, man får många törnar, men man blir också bättre och bättre på att trycka undan dem och ta hand om kroppen när man har ledig tid.

Målvakt Andreas Palicka har räknat ut att han spelat runt 50 matcher bara sedan i januari.

– Ja, det är sinnessjukt. Med landslag, klubblag och Europapokal och tyska ligan. Så det har varit en jävla massa matcher.

Han har dessutom fått spela ännu mer i klubblaget Rhein-Neckar Löwen efter att målvaktskamraten Mikael Appelgren skadat sig.

– Någonstans klarar man av det där och hamnar i en automatisering av prestationen, så det är också positivt. Det negativa är belastning och småskador och skit som kommer då, som är oundvikligt.

Inte orolig

Han är inte orolig för att den långa säsongen ska påverka honom eller laget – kraft kommer att finnas i de viktiga lägena, försäkrar han, allt eftersom laget närmar sig kvartsfinal. Samtidigt påpekar Palicka att många av motståndarna befinner sig i samma situation.

Förbundskapten Glenn Solberg vill inte gärna tala om spelarnas form.

– Vi kan inte tänka på det, nu är vi i ett OS. Vi är så otroligt tacksamma över att få vara här. Väldigt många andra har spelat i Tyskland och det har varit en lång säsong, men vi kan inte lägga fokus på det.

TT: Men är spelarna lite slitna?

– Det är hård belastning att vara en professionell handbollsspelare, konstaterar Solberg.

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Här är resten av spelschemat (svensk tid):

Fredag 30/7, 09.15: Sverige – Egypten

Söndag 1/8, 14.30: Danmark – Sverige

Kvartsfinalerna spelas tisdag den 3 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!