Handbollsprofiler evakueras från Ryssland

Handbollstränaren Per Johansson och landslagsstjärnan Anna Lagerquist evakueras från ryska Rostov, nära den ukrainska gränsen, till följd av Rysslands invasion av Ukraina. –Det är en förhöjd stressnivå, säger Johansson.

Handbollstränaren Per Johansson. Arkivbild.

Handbollstränaren Per Johansson. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Handboll2022-02-24 10:14

Den svenska mittsexan Anna Lagerquist lämnade Rostov under onsdagen. En resa som var planerad innan den ryska invasionen, som inleddes natten till torsdag.

– När jag vaknade upp i dag (torsdag) och såg nyheterna så kände jag så klart att jag har haft tur. Jag är glad att jag kom iväg eftersom det inte riktigt verkar gå i dag, säger Anna Lagerquist till Handbollskanalen.

"Dags att lämna"

Per Johansson ska försöka lämna Ryssland under torsdagen. Rostov-Dons huvudtränare säger till Expressen att alla utländska spelare och ledare evakueras.

– Vi har levt med det i ett par månader, så det har varit lite normaltillstånd men det är klart att det förändrades i natt, säger Johansson.

– Det märks ingenting här på något sätt men det är ändå dags att lämna.

Johansson blev nyligen klar som förbundskapten för Nederländerna, men ska samtidigt även träna klubblaget Rostov-Don.

I nuläget är det landslagsuppehåll i den ryska ligan och det svenska landslaget samlas på måndag i Ystad för dubbla EM-kvalmatcher mot Serbien. Nästa klubbmatch för Rostov-Don är inplanerad till den 10 mars.

"Följa utvecklingen"

– Jag åkte till Sverige för landslagssamling nästa vecka, men planen är att åka tillbaka när samlingen är över den 6 mars. Sedan är det så klart så att nu vet vi inte riktigt läget och därför är det bara att följa utvecklingen och se hur det ser ut då och vad som är möjligt, säger Lagerquist.

Sverige möter Serbien på bortaplan den 3 mars och tar sedan emot Balkanlaget i Ystad den 5 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!