Hultsfred får behålla segern: "Jag ska påtala vilket stort fel domarna gjorde"

Hultsfreds HF kan pusta ut. De får behålla den viktiga segern mot IK Lågan – trots domarmissen i slutet. – Vi gratulerar Hultsfred till två poäng. I det här läget är vi inte intresserade av att spela om matchen, säger Lågans tränare Magnus Ivarsson.

Med bara några sekunder kvar av matchen mellan Hultsfred och Lågan fick Eric Schultz rött kort, efter en ful tackling. Enligt regelboken skulle Lågan fått straff – men så blev det inte. Foto: Roelof Stroetinga

Med bara några sekunder kvar av matchen mellan Hultsfred och Lågan fick Eric Schultz rött kort, efter en ful tackling. Enligt regelboken skulle Lågan fått straff – men så blev det inte. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Handboll2017-03-22 06:14

Det var i slutet av lördagens match mellan Hultsfred och Hörbylaget Lågan som den omdiskuterade situationen uppstod.

Med bara några sekunder kvar, vid ställningen 32-31 till HHF, fick Eric Schultz rött kort efter en ful tackling.

Enligt regelboken skulle Lågan fått straff – men det blev bara ett frikast och Hultsfred lyckades hålla undan.

Efter matchen var Lågans tränare Magnus Ivarsson mycket irriterad:
– Vi kommer lämna in en protest. Det är uppenbart att det är fel på slutet – det röda kortet ska vara blått och straff till oss. Jag har läst upp reglerna för domarna och han säger att han har gjort fel, sa Ivarsson.

Tidningens utsände: Vad hoppas ni nå med protesten? Vill ni att matchen ska spelas om?
– Det är inte upp till oss att bestämma, men så kan det bli. Eller så får vi väl åka upp och slå straffen. Jag har inte en aning.

Under gårdagen var vår tidning i kontakt med både Svenska Handbollsförbundet och Skånes Handbollsförbund.

Då hade det inte kommit in någon protest.
– Nej, vi har inte hört något från Lågan. Resultatet står fast, säger Peter Anderberg, tävlingsansvarig på Skånes Handbollsförbund.

Vad hade hänt om Lågan lämnat in en protest?
– Då hade omspel varit ett alternativ. Det verkar vara ett solklart fall där domaren har erkänt sitt misstag.

Med några dagars distans till situationen säger Lågans tränare Magnus Ivarsson så här:
– Vi kommer inte att lämna in någon protest. Vi har kommit fram till det beslutet efter en hel del interna diskussioner.

Hur har ni resonerat?
– Hultsfred vann rättvist och de ska inte drabbas av att domarna gjorde fel. Dessutom hade det blivit svårt att lösa ett omspel rent praktiskt.

Du räknar med att Hultsfred får behålla segern?
– Ja, så blir det. Däremot kommer jag att ringa till handbollsförbundet senare idag och påtala vilket stort fel domarna gjorde. De hade inte koll på reglerna. Överlag har domarna varit förbannat dåliga den här säsongen. Vi vill markera på något sätt, säger Magnus Ivarsson.

Sista omgången
På lördag spelas den sista omgången i handbollstvåan. I toppen är det redan avgjort. Ankaret vinner serien, medan Trelleborg och Lågan får kvala.
I botten är det helt öppet. Karlskrona, Ystadpågarna och Stavstens Vänner riskerar att åka ur.
Hultsfreds HF ligger på rätt sida om kvalstrecket. De utmanas av Cyrus som har lika många poäng. Det kan mycket väl bli en målskillnadshistoria.
Sista omgången: Cyrus-Stavstens Vänner, Ystadpågarna-Växjö, Lågan-Ankaret, Karlshamn-Hultsfred, Karlskrona-Malmö, Trelleborg-Åhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!