Inga nya fall i Sveriges EM-trupp: "Hoppfullt"

Det dröjde till den femte EM-matchen. Då fick hela den svenska truppen för första gången negativa provsvar. –Det känns hoppfullt, säger handbollslandslagets läkare Susanne Hansson.

Max Darj är en av tre svenska spelare som isolerats under EM. Arkivbild.

Max Darj är en av tre svenska spelare som isolerats under EM. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-22 16:24

Max Darj isolerades efter den första matchen, Daniel Pettersson efter den andra och Niclas Ekberg efter den tredje. Och efter den första matchen i mellanrundan var det en svensk fysioterapeuts tur att testa positivt.

Raden av negativa testsvar efter fredagskvällens match mot Polen var därför ett välkommet trendbrott.

– Det är svårt att säga med säkerhet, men det känns hoppfullt att vi inte har fått några nya positiva svar i dag. Det talar för att vi inte har någon eskalerande smittspridning i truppen, säger läkaren Susanne Hansson.

Tre i karantän

– De som har varit smittade har fångats tidigt när de inte haft några symptom och därför troligen inte varit så smittsamma. Nu hoppas och tror vi att vi inte får fler fall.

Trion Darj, Pettersson och Ekberg fick dock inleda helgen i Bratislava i karantän. Två negativa testsvar med 24 timmars mellanrum krävs för att få lämna isoleringen, så rent matematiskt levde på lördagen hoppet om att ha Darj och Pettersson (som båda testade positivt på fredagen) tillbaka i spel mot Tyskland på söndagskvällen.

– Det är lite på håret, säger Susanne Hansson.

Tränat hinderbana

Daniel Pettersson hade dessutom symptom i början av karantänstiden.

– Det är svårt för mig att bedöma hur frisk han är när jag inte har träffat honom. Men han och Max har faktiskt haft möjlighet att komma ut på sitt hotell, det finns en hinderbana och de har kunnat röra lite på sig. Det är ju inte handbollsträning, men inte helt stillasittande heller, säger landslagsläkaren.

Att EM genomförs trots alla coronafall i turneringen har mött viss kritik. Susanne Hansson:

– Rent medicinskt tycker jag inte att man kan sätta ner foten och säga att vi inte ska spela, ingen har blivit svårt sjuk. Det är mer sportsligt man kan tycka att det blir orättvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!