Island slog ut värdnationen Ungern ur EM

Nästa helg avgörs handbolls-EM:s medaljmatcher i Budapest, men redan nu är det klart att värdnationen inte är med då. Ungern är utslaget efter 30–31-förlusten mot Island.

Ungern (i vitt) är utslaget ur handbolls-EM.

Ungern (i vitt) är utslaget ur handbolls-EM.

Foto: Tamas Kovacs

Handboll2022-01-18 19:49

Inför storpubliken i Budapest var Ungern piskat att åtminstone ta en poäng mot Island för att ha möjlighet att gå vidare till mellanrundan.

Men islänningarna stod emot och vann, bland annat efter att målvakten Björgvin Pall Gustavsson gjort några viktiga räddningar under slutminuterna. När Ungern hade möjlighet att kvittera sent gjorde dessutom Mate Lekai ett klantigt övertramp när han skulle skjuta.

Island vinner gruppen på full pott och får lite överraskande sällskap av Nederländerna till mellanrundan. Det blev klart efter att det orangeklädda laget besegrat Portugal med 32–31 i gruppavslutningen.

På den andra halvan säkrade ett svårt coronadrabbat Tyskland sin gruppseger via 30–23 mot Polen. På två dagar har tyskarna drabbats av sju smittofall i spelartruppen, som bara bestod av 14 spelare i stället för normala 16 mot Polen.

Både Tyskland och Polen var sedan tidigare klara för mellanrundan i Bratislava, där de bland annat ställs mot Sverige.

Fakta: Så fortsätter EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

+ Ställningen:

Tyskland, Spanien och Ryska laget har två poäng. Norge, Sverige och Polen har noll poäng.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryska laget, Tyskland–Spanien, Polen–Norge.

Fredag: Sverige–Polen, Norge–Tyskland, Spanien–Ryska laget.

Söndag: Sverige–Tyskland, Ryska laget–Polen, Spanien–Norge.

Nästa tisdag: Sverige–Norge, Polen–Spanien, Tyskland–Ryska laget.

+ Den andra gruppen:

Spelas i Budapest. Danmark, Frankrike och Island är vidare med två poäng. Nederländerna, Kroatien och Montenegro med noll poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!