Klart: Sverige möter Norge i strid om bronset

ROK slår Norge i OS-handbollens andra semifinal. –Det är otroligt tungt, jag är extremt besviken, säger norska niometersspelaren Veronica Kristiansen.Nu ställs Sverige mot ett lag som man förlorat mot i två OS-kvartsfinaler.

Norges Kari Brattset Dale i hård kamp om bollen med ryskan Ksenija Makejeva.

Norges Kari Brattset Dale i hård kamp om bollen med ryskan Ksenija Makejeva.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Handboll2021-08-06 15:36

Det var ett helt annat ryskt lag som klev ut på plan än det de svenska handbollsdamerna körde över med tolv bollar i gruppspelet.

Ryskorna inledde klart bäst och drog ifrån till 14–11 redan in i halvtidsvilan. Norge såg taget ut och lyckades inte hitta rätt med sina kombinationer.

"Davai, davai, davai!", lät det från den ryska ledarstaben som tittade på matchen från läktaren.

Efter paus fortsatte den ryska anstormningen och som mest ledde ROK med sex mål. Norge hämtade i kapp något men forceringen räckte inte till. Slutresultatet skrevs till 27–26 efter en högdramatisk avslutning. Jubel när de ryska spelarna omfamnades i en stor hög.

Norge förlorade OS-semifinalen i Rio för fem år sedan mot just Ryssland.

– Det är en stor besvikelse, det tar energi att tappa en semifinal mot Ryssland, säger den norska målvakten Katrine Lund.

Nu ställs Sverige mot ärkerivalen i en match om bronset – något som svenska målgöraren Jamina Roberts helst inte hade sett.

– Vad har man att välja på, Ryssland och Norge? Pest eller kolera. Men vi har väl sagt hela tiden att vi vill undvika Norge så jag får väl säga det igen, sade hon efter semifinalförlusten mot Frankrike.

Norge slog ut Sverige i kvartsfinalen i Rio 2016 och Peking 2008. Både de norska spelarna och förbundskapten Thorir Hergeirsson tycker att Sverige har varit den stora överraskningen i Tokyo.

I finalen möts ROK och Frankrike, vars herrlag också är i final mot Danmark.

Bronsmatchen går på söndag klockan 04.00 svensk tid och finalen några timmar senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!