Koppangs skada oroar inför VM

Den svenska handbollstruppen dras med ovisshet kring skador med två veckor kvar till VM. Mathilda Lundström har knäsmärtor, Nina Koppang är orolig efter att ha vridit armbågen ur led och flera ligamatcher återstår innan förbundskaptenen Tomas Axnér kan pusta ut. –Jag sitter hemma och korsar fingrarna för att alla står på benen på söndag kväll, säger han till TT.

Nina Koppang i VM-kvalmatchen mellan Sverige och Ukraina i våras.

Nina Koppang i VM-kvalmatchen mellan Sverige och Ukraina i våras.

Foto: Johan Nilsson/TT

Handboll2021-11-16 13:01

I söndags när Sävehof mötte Metz klev högersexan Mathilda Lundström och högernian Nina Koppang, två i den svenska VM-truppen, av med skador.

När man tittat närmare på skadorna verkar det som att Lundström, som fick knäet lindat på plats, ska ha klarat sig undan lindrigt. Koppangs armbåge, som vreds ur led, kan däremot bli ett orosmoment inför mästerskapet.

Nina Koppang orolig

– Det är klart att det inte är så jättebra tajming nu. Det är skönt ändå att det är högerarmen. Det kommer inte att påverka mitt handbollsspel jättemycket men det är klart att jag känner en oro om det skulle vara något som tar lite längre tid att läka, säger den vänsterhänta Koppang själv om skadan till SVT.

19-åringen, som är VM-uttagen som extraspelare, avstår torsdagens ligamatch mot Skövde och uppger för SVT att hon då ska genomgå vidare undersökningar, bland annat en magnetröntgen.

Förbundskaptenen Tomas Axnér har tagit del av lagläkarens bedömning och konstaterar att skadorna inte anses vara allvarliga i nuläget. Han säger att det ser "försiktigt optimistiskt ut" för både Lundström och Koppang, där frågetecknen är minst för Lundström. Han poängterar dock att flera matcher kvarstår innan han vet hur skadeläget ser ut för truppen i sin helhet.

Axnér på tå fram till söndag

– Som förbundskapten är man är alltid beredd på att det kan hända saker. Jag sitter hemma och korsar fingrarna för att alla står på benen på söndag kväll, säger han till TT.

Det finns dessutom större flexibilitet kring truppen i år, jämfört med tidigare, säger han.

– Det är enklare nu när vi åker ned med 18 spelare istället för 16 och har fem byten under mästerskapet. Det är generöst tilltaget kopplat till skador, vilket ger oss lite mer utrymme för någon extra dag att krya på sig, även om vi principiellt vill spela med friska spelare, säger Axnér.

De blågula damerna spelar sin första VM-match den 3 december mot Uzbekistan. Laget blev fyra i OS i somras.

Fakta: Handbolls-VM i Spanien

Handbolls-VM för damer avgörs 1–19 december i Spanien. Spelorter är Castellón, Granollers, Llíria och Torrevieja.

Format: Åtta fyrlagsgrupper där de tre bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena. I mellanrundan skapas fyra sexlagsgrupper och de två bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal.

Följande grupper slås ihop i mellanrundan: grupp A och B, grupp C och D, grupp E och F samt grupp G och H.

I kvartsfinalerna möts lagen från grupp A/B och C/D på den ena halvan. På den andra halvan av slutspelsträdet möts lagen från grupp E/F och G/H.

Kvartsfinaler, semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i Granollers.

Grupp A (Granollers): Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien

Grupp B (Llíria): Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen

Grupp C (Castellón): Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran

Grupp D (Torrevieja): Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan

Grupp E (Llíria): Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien

Grupp F (Granollers): Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville

Grupp G (Castellón): Kroatien, Japan, Brasilien, Paraguay

Grupp H (Torrevieja): Spanien, Österrike, Argentina, Kina

Sveriges tre gruppspelsmatcher:

Fredag 3 december: Uzbekistan (klockan 20.30)

Söndag 5 december: Puerto Rico (15.30).

Tisdag 7 december: Nederländerna (20.30).

Källor: Handbollslandslaget.se, ihf.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!