Landslaget hedrar "Bengan" – VM-genrep i Halmstad

Legendariske förbundskaptenen Bengt "Bengan" Johansson gick bort tidigare i år. I januari hedras han av handbollslandslaget. VM-genrepet mot Serbien spelas i hans hemstad Halmstad.

Handbollslandslaget firar EM-guldet i vintras. I januari väntar VM på hemmaplan. Arkivbild.

Handbollslandslaget firar EM-guldet i vintras. I januari väntar VM på hemmaplan. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-09-16 11:58

Under Johanssons karismatiska ledning etablerade sig landslaget som en långvarig dominant i världshandbollen. Han ledde landslaget från 1988 till 2004, en ytterst framgångsrik epok som gav 13 medaljer i 16 internationella mästerskap (OS, VM och EM).

Johansson avled den 13 maj i år, men hann uppleva det svenska EM-guldet, 27–26-segern i finalen mot Spanien i januari.

Det var Sveriges första mästerskapsguld sedan Johansson basade för landslaget.

I januari nästa år väntar VM på hemmaplan – och landslaget väljer att förlägga uppladdningen till Halmstad, Johanssons hemstad.

"Vi känner alla till 'Bengans' betydelse för handbollen och att nu kunna komma till hans Halmstad och spela en landskamp känns som ett fint hedrande av honom", säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB i ett pressmeddelande.

Landslaget samlas i Halmstad den 2 januari. Den 6 januari väntar Serbien i Lund och tre dagar senare spelas VM-genrepet mot samma nation i Halmstad.

Sverige och Serbien har mötts fem gånger tidigare och med tre svenska segrar och två serbiska som resultat. Senaste mötet var i EM i Split 2018 när Sverige vann med 30–25 på vägen till EM-silvret.

"Serbien är en tuff motståndare som när de får till det kan pressa alla motståndare. De var inte långt efter varken Frankrike eller Kroatien i EM senast till exempel och har potential att göra ett fint VM i januari. I valet av motståndare var det viktigt för oss att ställas mot ett lag som kommer att sätta oss på prov inför VM, som är säsongens stora höjdpunkt", säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Förre förbundskaptenen Bengt "Bengan" Johansson. Arkivbild.
Förre förbundskaptenen Bengt "Bengan" Johansson. Arkivbild.
Fakta: Så spelar handbollslandslaget

13 oktober: Tyskland (EHF Euro Cup, Mannheim)

16 oktober: Danmark (EHF Euro Cup, Göteborg)

6 januari: Serbien (Lund)

9 januari: Serbien (Halmstad)

12 januari: Brasilien (VM, gruppspel, Göteborg)

14 januari: Kap Verde (VM, gruppspel, Göteborg)

16 januari: Uruguay (VM, gruppspel, Göteborg)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!