Linn Blohm: Kan bli nya "Axnér Girls"

Linn Blohm har imponerat under OS i Tokyo. Mittsexan började spela handboll efter att ha sett "Bengan Boys" på tv – men först fick hon tjata på föräldrarna. Nu hoppas hon att damlandslagets framgång ska inspirera andra. Och kanske, kanske är man på väg mot ett "Axnér Girls".

Sverige har vunnit två matcher stort och spelat en oavgjort hittills under OS, mycket tack vare Linn Blohms prestationer från sexmeterslinjen.

Sverige har vunnit två matcher stort och spelat en oavgjort hittills under OS, mycket tack vare Linn Blohms prestationer från sexmeterslinjen.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Handboll2021-07-30 18:43

De svenska handbollsdamerna har kul tillsammans, det märks. I varje intervju spelarna gör nämner någon oftast sammanhållningen, spelglädjen och stämningen i truppen.

I OS i Tokyo har det blivit segrar mot Spanien och ROK (Ryska olympiska komitténs lag) och en oavgjord match mot Frankrike. Ett facit som imponerar sett till vilka förväntningar som ställdes på laget före spelen.

Ett OS är speciellt, det vet den svenska mittsexan Linn Blohm. Hon gör sitt nionde mästerskap och andra OS.

Tjatade i ett år

Men det var långt ifrån självklart att handbollen skulle bli förstahandsvalet för den slitstarka 29-åringen. Både mamma och pappa var mer inne på andra sporter, särskilt fotboll och hockey.

– Jag spelade fotboll och allt möjligt innan. Sedan tjatade jag på mamma och pappa i typ ett år. Därefter hittade de en handbollsklubb i närheten, så då fick jag börja.

Anledningen till tjatet var att då tioåriga Linn Blohm hade slagit på tv:n och hittat – "Bengan Boys". Hon minns inte om det var någon specifik match, men troligen dök hon på det framgångsrika herrlandslaget under ett mästerskap, och rimligen då runt 2002 när de svenska herrarna bärgade EM-guldet i Globen på hemmaplan.

Linn Blohm var fast.

– Det var faktiskt så, och jag tyckte att det såg så kul ut. Och det gick ju så bra för dem. Samtidigt var det gemenskapen och det här lite fysiska.

Ska ha roligt

Filosofin under "Bengan Boys" tid, som dominerade världshandbollen under decennier, var att laget skulle ha roligt, det skulle vara kul att spela och träna med landslaget, samtidigt som höga krav skulle ställas på spelarna för att nå en ytterligare nivå.

I en intervju med Radiosporten har "Bengan", eller Bengt Johansson, som förbundskaptenen egentligen heter, sagt att landslaget hade för tråkigt före honom. Precis som på en arbetsplats ska det inte bara vara arbete, arbete, arbete utan människorna ska också få ett mervärde av att samlas.

Kanske är det inte konstigt att damlandslaget har kul med tanke på resultaten hittills i Tokyo. Förbundskapten Tomas Axnér öser beröm i still med "karriärens prestation" över någon spelare efter nästan varje match. När Linn Blohm lite skämtsamt får frågan om damerna har påbörjat en resa mot ett "Axnér Girls" så svarar hon:

– Haha, ja det vet man aldrig. Kanske.

– Som det ser ut just nu, så ser det ut som det. Vi har verkligen fått ihop det.

Inspirera andra

TT: Varför har ni fått ihop det?

– Jag vet inte, men med tanke på mästerskapet senast (EM 2020 där svenskorna slutade sist i sin mellanrunda) så bytte vi väldigt mycket och det var väldigt mycket nytt alltihop, man visste inte riktigt hur vi skulle spela. Men efter mästerskapet i december så har man bara känt att vi tagit steg framåt, hela tiden.

Blohm fortsätter:

– Och nu under sommaren har vi lagt väldigt mycket vikt på det här med oss, och Axnér har varit ganska tydlig vilka han vill ska spela ihop. Så vi har fått chansen och tiden, jag har spelat mycket med Emma (Lindqvist), Jamina (Roberts) och Carin (Strömberg) till exempel.

Framgångarna för "Bengan Boys" ledde till att Linn Blohm började med handboll. Nu hoppas hon att skyltfönstret som ett OS innebär ska få unga tjejer och killar att göra detsamma.

– Vi som håller på med handboll hoppas ju på att sporten ska bli större och att fler får upp ögonen och börjar. Så kan vi inspirera genom att göra bra prestationer, så vore det jättekul.

Fakta: Linn Blohm

Född: 20 maj 1992

Position: Mittsex

Längd: 180 centimeter

A-landslagsdebut: 2011 (mot Norge)

A-landskamper/Mål: 116/316

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!