Sörensen tränar kultklubben i Elitserien: "Häftigt"

Från ikon i Hultsfreds HF till just nu huvudtränare i AMO i högsta handbollsligan. Johan Sörensen har gjort en resa. En resa han inte trodde på själv: "Nä, haha. Jag hade gett upp tanken på att vara på den här nivån", säger han inför hemmamötet mot Skövde.

Johan Sörensen som tränare För Hultsfreds HF. Numera är han i Alstermo och AMO i elitserien.

Johan Sörensen som tränare För Hultsfreds HF. Numera är han i Alstermo och AMO i elitserien.

Foto: Magnus Strömsten

Handboll2023-12-07 19:00

Sanslöst, överraskande, häftigt...ja, man kan kalla det för vad som helst. Johan Sörensen lever sin handbollsdröm, något han inte trodde skulle få uppleva.

Om vi tar det från början. De flesta av er vet säkert vem 55-årige Johan Sörensen är, om inte så är han ytterst förknippad med Hultsfreds Handbollsförening. Först som lovande spelare, där han lämnade HHF för handbollsgymnasium och spel i elitklubben GUIF från Eskilstuna. Sen vände han hemåt, till sitt älskade Hultsfreds HF. Där blev han både en ledande spelare och en framgångsrik och skicklig tränare. Och det fortsatte, år efter år efter år.

undefined
Johan Sörensen har 20-talet år bakom sig som spelare och ledare i HHF.

Hur många år var du tränare?

– Eh..., jag vet inte faktiskt inte exakt.

20 år eller något ditåt, va?

– Ja, där någonstans.

Alla sagor har dock ett slut. Även den här i HHF. En flytt följde till Kalmar och där blev han såklart engagerad i stadens handbollsförening.

Där är han inte längre kvar. Sörensen blev nämligen handplockad till handbollens svar på Åshöjdens BK i fotboll. På något annat sätt kan vi inte beskriva AMO, eller Alstermo Handboll som klubben hette tidigare.

– "Stocken" (Andreas Stockenberg, legendarisk tränare) och jag hade haft lite kontakt tidigare i ungdomshandbollen och så hörde han av sig i somras. Han undrade om jag hade något uppdrag, vilket jag inte hade just då. Det ena ledde till det andra och han ville jag skulle bli assisterande i AMO. Jag fattade inte riktigt till en början. Det är klart att det fanns lite att fundera på, med jobbet, familjen och såna saker. Det här är ändå på allra högsta nivån.

undefined
Andreas Stockenberg tog Sörensen till AMO. Nyligen lämnade "Stocken" sin post som huvudtränare och Sörensen har tillfälligt tagit över ansvaret.

Johan behövde nu inte fundera särskilt länge. Det här var chansen han hade drömt om.

– Det var en fantastisk möjlighet. Det här är något som jag alltid strävat efter, men att det kom just nu...nä, det såg jag verkligen inte komma. Jag kände mig ganska klar med handboll och tänkte att det kunde vara skönt att åka titta på när min dotter spelar, säger han och skrattar.

Vi pratas vid över mobilen. Han har precis lämnat jobbet på en skola i "Kroppkake-meckat" Arontorp på Öland. Han har närmare fem mil till Alstermo. En sträcka han kör tur och retur många gånger i veckan, förstås. Numera, sedan en kort tid tillbaka, är han huvudtränare då Andreas Stockenberg överraskande sa upp sig efter nio år som tränare.

Till Sportbladet sa han så här bland annat efter förlusten mot Lugi.

– Som det såg ut i går...jag kan inte stå för det. Jag har varit här i nio år totalt och vi har haft dåliga lag. Men det har ändå funnits en glöd. Det är helt tomt nu.

Nu basar Hultsfredskillen Johan Sörensen istället, men det är temporärt. AMO jagar ny huvudtränare.

Detta AMO som rivstartade handbollsligan (Elitserien) som nykomling. Laget vann de fyra första matcherna, men har sedan dess förlorat sju av de åtta senaste. Formen är alltså allt annat än god. Trots det ligger klubben nia av de 14 lagen i serien – och har gått till "Final four" i Svenska Cupen. I sig en oerhört stark bedrift.

– Det är otroligt bra gjort. Vi möter Ystad i semin och det ska bli otroligt roligt. 

Precis som mötet mot Skövde hemma ska bli på fredag och resterande kamper i det täta matchandet innan jul.

Men du, hur är det att möta de här storlagen, klassiska klubbar som Sävehof, Ystad, Lugi och Kristianstad?

– Det är häftigt. Det trodde jag inte att jag skulle få vara med om. Det är en sån hög nivå, både på lagen och spelarna. Och herregud vad hårt de skjuter. Det är vansinnigt, haha. De är också fruktansvärt vältränade – och stora. När man ser dem på TV så ser det inte så stora ut, men när man kommer nära flera av dem är de typ två meter.

undefined
Anders Forsell Schefvert är en av de bästa spelarna i AMO.

I truppen finns många skickliga spelare, som Anders Forsell Schefvert, Gzim Salihi, Vasko Sevaljevic, Samuel Lindberg med flera. Utöver svenskar finns här också två danskar, två montenegriner, en islänning och en spelare från Grönland.

Lilla Alstermo med bara 800 invånare (!) andas handboll. Det mesta kretsar kring sporten på orten.

– Det känns som alla i byn är engagerade, de brinner för det och ställer också krav på spelarna i laget. Och det som gör det lite unikt i AMO är att alla spelare bor i Alstermo. Det är bara jag och klubbdirektören kring laget som inte gör det, säger Johan och går in på bakgrunden till det:

– Det var när Stockenberg kom tillbaka från Sävehof som han förstod att de måste träna mer seriöst och för att göra det är det en stor fördel om alla bor på orten. Så nu gör alla det. Och det är klart att det är en omställning för många. Ta bara Vasko (Sevaljevic) som exempel. Han är lagkapten i Montenegros landslag och har spelat utomlands i flera klubbar i 15 år. Så ska han bo i lilla Alstermo, haha.

Och vad gör de i Alstermo när det inte är handboll...?

– De hinner inte göra så mycket annat. Ibland är det två pass om dagen, men sen gör de väl som de flesta andra. Kollar Champions League-matcher i fotboll, lunchar ihop och gör utflykter, till Kalmar eller Växjö.

Hur är hallen och faciliteterna för handboll?

– Hallen tar väl 800 åskådare. Den är fin och så, men såklart ligger vi efter många av de andra lagen. Det finns ett byggprojekt att bygga ut ett antal platser i hallen, om vi håller oss kvar.

Vad skiljer eliten sig mest ifrån den handboll du är van vid tidigare?

– Det går inte att jämföra. Spelarna är otroligt seriösa och dedikerade. De lever för handbollen. En sak som verkligen skiljer sig åt är förberedelserna. Här jobbar vi jättemycket med scouting av motståndarna. Stockenberg var väldigt duktig på det och grottade ner sig i alla detaljer. Det visas videoklipp för varje spelare om motståndarna, inte minst då för målvakterna. Det förstår jag. De måste läsa in sig på deras bästa skyttar, annars har de inte en chans att hinna med.

Vad sa du förresten när du fick frågan om att ta över som huvudtränare?

– Ja, vad sa jag? Det var snabbt och drastiskt. Klubbchefen frågade om jag var redo. Och jag sa att det är väl det här man är här för. Det gäller att man är jäkligt påläst inför träningarna.

På fredag leder han laget hemma mot Skövde. Det är en viktig match och Johan Sörensen hoppas på ett trendbrott och lite andrum från lagen i den absoluta botten.

– Det ska bli roligt och känslan är att vi har en bra chans.

En som tog chansen när han fick den, var han själv. Nu lever han sin dröm i elithandbollen i lilla Alstermo och i AMO.

Något som han verkligen inte såg komma bara för ett halvår sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!