Loui Sand: "Har varit befriande"

Genom sin föreläsningsturné har den förre handbollsstjärnan Loui Sand kunnat berätta sin historia för människor över hela landet. På så sätt har Sand, samtidigt som han kämpar med sin könskorrigering, fått en chans att göra skillnad.
–Det kändes självklart och jättefint.

Loui Sand slåss för en mer inkluderande idrottsvärld, där också transpersoner har en plats. "Jag fattar att det är svårt och jag vet inte själv vad lösningen är. Men vi behöver kämpa tillsammans för att hitta en lösning."

Loui Sand slåss för en mer inkluderande idrottsvärld, där också transpersoner har en plats. "Jag fattar att det är svårt och jag vet inte själv vad lösningen är. Men vi behöver kämpa tillsammans för att hitta en lösning."

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2020-08-25 05:50

Sedan den tidigare landslagsspelaren Loui Sand för dryg ett och ett halvt år sedan gick ut i podcasten "Utkast" och sade orden: "Jag har mått otroligt dåligt och alltid vetat vad det beror på – jag är född i fel kropp", har det hunnit hända mycket.

Sand har hunnit både få och dela ut pris, han har påbörjat en föreläsningsturné och också medverkat i flera reportage och intervjuer.

I föreläsningen "Mitt liv äger ingen" berättar han bland annat om hur det är att vara transsexuell, mörkhyad och om att komma ut som homosexuell. Men också om idrotten och maktmissbruk.

"Hade varit lättare"

– Det har varit befriande. Jag är stolt över min föreläsning och att jag vågar prata om allt. Det har jag inte riktigt känt förut, men det känner jag nu, säger Loui Sand.

TT: Har det varit självklart att prata om det här och vara så öppen med det?

– Inte för några år sedan, inte över huvud taget. Aldrig. Men när vissa pusselbitar har fallit på plats har det blivit att jag känner mig mer och mer bekväm med det.

– Det har inte varit så stor medieuppmärksamhet om elitidrottande transpersoner tidigare. Eller om transpersoner generellt. Nu pratas det om mer och vi hörs mer, vilket är otroligt bra. Det jag hoppas är att fler transpersoner vågar komma ut och säga som det är. Jag lider med alla som lever i tysthet, det är det värsta som finns.

Turnén pausad

Men rundresandet är pausat på grund av coronapandemin. I stället har han fått ett nytt jobb på en skola.

– Det är jag väldigt glad för. Det är något som jag brinner för, att få jobba med ungdomar. Vi kan lära oss av varandra.

Han är dessutom en av tre kända personer som frontar en kampanj mot mobbning, lanserad av organisationen Friends och mediebolaget Cartoon Network.

– Det är verkligen något som jag brinner för, att man ska behandla alla lika och inte göra skillnad på människor. Som ambassadör för kampanjen får jag möjlighet att vara en förebild och ge tips till barn och unga om hur man är en bra kompis och hur man hanterar och motverkar mobbning, men också hur viktigt det är att prata med en vuxen om man blir utsatt, säger Loui Sand.

"Svårt ibland"

Sand berättar att det är många som skriver till honom eller kommer fram för att prata.

– Jag svarar så gott jag kan just nu. Ibland är det svårt för jag har mycket själv att deala med. Där har jag satt en gräns för mig själv nu. Jag måste ta hand om mig själv först och främst.

För den före detta handbollsstjärnan med över 100 landskamper på meritlistan är idrotten en viktig del i det arbetet. Det är tufft att försöka hantera alla känslor och tankar kring den pågående könskorrigeringen, säger han.

– Just nu vet jag inte riktigt hur jag hanterar det. Jag försöker hantera det genom träning, det är så jag hanterar vardagen och livet.

Men samtidigt finns saknaden efter handbollen där. Sand har tränat med både Sävehofs herrjuniorer och damlaget. Men som det ser ut just nu får han inte tävla.

– Jag saknar handbollen mer och mer. Men det här har jag vetat om sedan dag ett, att när jag vågar komma ut med det här kommer det inte längre att gå.

– Men det är något jag fajtas för. Att vi som är transexuella ska kunna känna att vi hör hemma någonstans. Jag fattar att det är svårt och jag vet inte själv vad lösningen är. Men vi behöver kämpa tillsammans för att hitta en lösning. För det är lika där, utanförskap är inte bra på något sätt. Alla ska få vara med.

Fakta: Så hanterar idrotten transpersoner

I dag finns inga tydliga regler som styr hur transpersoner ska inkluderas i tävlingsidrotten.

För elitsatsande idrottare uppstår ofta problem med att fortsätta i sin sport under processen med att byta juridisk och eventuellt fysisk könstillhörighet. Till exempel kan testosteronnivåerna orsaka problem, oavsett om de ska sänkas eller höjas, då könshormonet är dopningsklassat.

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL), och Riksidrottsförbundet (RF), jobbar för ett regelverk i frågan.

RFSL rekommenderar dessutom att barn och unga själva ska få välja vilken kategori, vilka lag eller vilken grupp de vill idrotta i, oavsett kön.

Källa: RFSL, RF.


Fakta: Kampanjen

Tillsammans med artisten Theoz och influeraren Lady Silver kommer Loui Sand att vara ansiktet utåt för en kampanj av organisationen Friends och mediebolaget Cartoon Network.

Förebilderna kommer att synas i olika sociala kanaler.

På Cartoon Networks och Friends hemsidor finns tips om hur du ska göra när du ser att någon far illa och hur man är en bra kompis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!