Lövgren om misstankarna: "Supertråkigt"

Två domarpar som dömer i pågående handbolls-VM anklagas för att ha varit inblandade i matchfixning, enligt danska TV2. –Supertråkigt, säger Stefan Lövgren, den tidigare landslagsstjärnan som nu sitter i Europeiska handbollsförbundets exekutivkommitté.

Handbolls-VM, här Islands match mot Ungern i Kristianstad, störs av uppgifter om att domare varit inblandade i matchfixning.

Handbolls-VM, här Islands match mot Ungern i Kristianstad, störs av uppgifter om att domare varit inblandade i matchfixning.

Foto: Johan Nilsson/TT

Handboll2023-01-15 11:13

Totalt rör det sig om 26 matcher, mellan september 2016 och november 2017, som uppges visa tydliga tecken på matchfixning. Bland dem finns såväl landskamper som Champions League-matcher.

I en rapport från analysföretaget Sportradar står att man misstänker domare i matcherna för att ha "påverkat resultaten för olaglig vinning."

Sportradars granskade matcherna sedan man kontaktats av flera spelföretag, som upptäckt misstänkt spelbeteende.

Experter hittade fel

TV2 har också bett flera andra experter titta närmare på matcherna. Även dessa hittade misstänkta oegentligheter, till exempel felaktiga domslut som gav exakt de resultat som det satsats mycket pengar på.

Sportradar har inte velat ge några kommentarer, men skriver i sin rapport att den inte ska ses som bevis på matchfixning. Däremot framhålls att Europeiska handbollsförbundet (EHF) bör utreda matcherna.

EHF fick ta del av rapporten redan 2018.

Stefan Lövgren, som spelat 268 landskamper och vunnit både VM-guld och fyra EM-guld, är med i EHF:s exekutivkommitté, och har tagit del av rapporten från Sportradar.

– Vi blev informerade om att det fanns avvikande spelrörelser. Sedan lämnades detta vidare till polisen i Österrike. EHF har sin hemvist i Wien, säger Stefan Lövgren.

– Sen är det olyckligt att polisen ännu inte gjort någon vidare undersökning, eller kommit till något resultat.

Inte sett bevis

Misstankarna lämnades också vidare till en särskild enhet inom EHF, som enligt Lövgren kan jämföras med en fristående visselblåsarfunktion.

I ett uttalande skriver EHF att man inte sett några bevis som varit tillräckliga för att stänga av domarparen.

Stefan Lövgren framhåller att misstankar om matchfixning är något mycket allvarligt.

– Man ska inte vara naiv. Det är, i så fall, illegal verksamhet. Det är därför misstankarna ska lämnas över till polisen, som får avväga vad det rör sig om. Det gäller att hantera sådant rätt. Det är viktigt, säger Lövgren.

"Må vara naiv"

TT: Kan du själv, med din erfarenhet som spelare, dra dig till minnes att det förekommit matcher där du tänkt att något varit lurigt eller uppgjort på något sätt?

– Det där är oerhört svårt. Man ser någon missa öppet mål, som nu i VM, och tänker "vad hände där" eller något lag som förlorar stort som man absolut inte trodde...

– Jag må vara naiv. Min första tanke är inte att det är matchfixning. Men det finns ju i alla idrotter, säger Stefan Lövgren.

Den tidigare stjärnspelaren Stefan Lövgren sitter nu i EHF:s exekutivkommitté. Han är också vd för Handbollslandslaget AB, som ägs av Svenska handbollförbundet. Arkivbild.
Den tidigare stjärnspelaren Stefan Lövgren sitter nu i EHF:s exekutivkommitté. Han är också vd för Handbollslandslaget AB, som ägs av Svenska handbollförbundet. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!