Målskillnad kan avgöra Sveriges VM-öde

Gruppspelet är över och Sverige kliver nu in i mellanrundan av damernas handbolls-VM. Mellan Sverige och en plats i kvartsfinalen står bland annat Norge och nu är det inte bara seger som krävs. –Det kommer ju att bli ett målräkneri, så är det ju, säger Sveriges förbundskapten, Tomas Axnér.

Tomas Axnér hoppas på bra matcher i mellanrundan.

Tomas Axnér hoppas på bra matcher i mellanrundan.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2021-12-08 11:46

Sveriges kryss mot Nederländerna i tisdagens gruppfinal gör det svårare att ta sig vidare från den kommande mellanrundan, men hoppet lever än.

I mellanrundan slås Sverige, Nederländerna och Puerto Rico ihop med de tre bästa lagen i grupp C – Norge, Rumänien och Kazakstan. Men det sistnämnda laget oroar inte förbundskapten Tomas Axnér.

– Det är Rumänien och Norge. Kazakstan är på papperet ett motstånd som vi ska klara av, säger han.

Eftersom Sverige vann mot Puerto Rico och spelade lika mot Nederländerna, får blågult, i likhet med Nederländerna, med sig tre poäng in i mellanrundan.

Norge favoriter

Norge är det enda laget som får med sig maximala fyra poäng, sedan man vunnit alla sina gruppspelsmatcher. Grannarna i väst har tagit fler VM-medaljer än något annat land och är favoriter.

– Vi vill ju såklart göra ett bra resultat i alla de matcherna, och även mot Norge såklart, säger Axnér.

– Samtidigt måste vi också klara av Rumänien, det är ingen självklarhet i det.

Fördel Nederländerna

Sverige måste komma som sämst tvåa i den nybildade gruppen för att ta sig till kvartsfinal. Om två lag hamnar på samma poäng efter samtliga matcher, avgör målskillnad.

– Det kommer ju att bli ett målräkneri, så är det ju, säger Axnér.

Efter gruppspelet är det Nederländerna som har fördelen av bättre målskillnad.

– De är före med två mål och det är ju ingenting i handboll, så det ska vi nog kunna rätta till. Sedan blir det viktiga matcher, alla tre både målskillnadsmässigt och att man ser till att plocka de där poängen man ska, säger vänsternian Jamina Roberts.

Fakta: Sveriges VM-matcher i mellanrundan

Torsdag: Kazakstan (klockan 20.30)

Lördag: Norge (20.30)

Måndag: Rumänien (18.00)

Samtliga av Sveriges matcher spelas i Castellón.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!