Nödlandslaget föll – men fixade VM-platsen

Det blev en nervös tillstĂ€llning nĂ€r det blixtinkallade handbollslandslaget skulle sĂ€kra VM-spel. Men trots förlusten mot Ukraina (22–26) Ă€r Sverige klart för VM i december. –Sjukt kul, sĂ€ger 18-Ă„riga debutanten Nina Koppang till SVT.

Isabelle Andersson i matchen mot Ukraina.

Isabelle Andersson i matchen mot Ukraina.

Foto: Johan Nilsson/TT

Handboll2021-04-21 19:55

NĂ€r ett överlĂ€gset Sverige vann det första mötet i Kiev med 28–14 pekade allt pĂ„ att VM-biljetten i praktiken var sĂ€krad inför returen.

I stÀllet vÀntade dramatik i flera dagar.

Det började med att Johanna Westberg testade positivt för corona efter hemkomst i mÄndags och det fortsatte med mÄnga fler coronafall i truppen pÄ tisdagen.

Lösningen blev unik. Samtliga spelare och ledare byttes ut och en ny trupp kallades med kort varsel in till onsdagens retur i Lund.

MĂ„nga misstag

Matchen blev stundtals ganska lÀskig sett med svenska ögon. 14-mÄlsövertaget frÄn mötet i Ukraina borde ha varit en trygg buffert, men det Àr förstÄs inte enkelt att spela handboll tillsammans nÀr man knappt har hunnit sÀga hej till varandra före avkast.

Sverige, under tillfĂ€llig ledning av Jesper Östlund, spelade hafsigt och stressat – och i paus hade Ukraina Ă€tit upp en stor del av försprĂ„nget i ledning 14–9.

– Jag tycker att vi startar lite nervöst, det Ă€r mycket tekniska fel och vi gör en del misstag, sade Isabelle Andersson till SVT i halvtid efter att sjĂ€lv ha gjort tre av mĂ„len.

VÀnsternian frÄn H65 Höör var en av sju spelare i truppen med A-landslagsmeriter, övriga sju var debutanter. Och att "nödlandslaget" inte hade spelat tillsammans kÀndes ute pÄ planen.

– Det Ă€r klart att det Ă€r en otrolig skillnad. Man har ingen aning om vem man har bredvid sig egentligen, sade Andersson.

UnderlÀge med Ätta

Sverige fick sedan sĂ€msta tĂ€nkbara start pĂ„ andra halvlek nĂ€r Ukraina gjorde tre mĂ„l pĂ„ tvĂ„ minuter och ledde med 17–9.

Ett lÀskigt lÀge hade plötsligt blivit Ànnu lÀskigare. Men Cassandra Tollbring sÄg till att lugna de svenska nerverna lite. Hennes första reducering följdes av mÄl frÄn debutanten Victoria Larsson innan Tollbring nÀtade igen, den gÄngen pÄ straff.

12–17. Puh.

Ukraina sĂ„g visserligen senare till att utöka ledningen till sju mĂ„l igen, men samtidigt började tiden bli alltmer knapp. Och nĂ€r Isabelle Andersson sköt sitt femte mĂ„l, och Ă„ter sĂ„g till att fem mĂ„l skiljde vid 18–23, Ă„terstod bara sju minuter.

Debutanten Nina Koppang stod för en stark och orÀdd insats i andra halvlek och till slut var uppdraget fullbordat. Sverige fÄr spela VM i Spanien i december.

– Riktigt kul. Det hĂ€r var inget jag hade förvĂ€ntat mig nĂ€r jag vaknade i gĂ„r morse, att jag skulle stĂ„ hĂ€r i dag, sĂ€ger Koppang.

Förbundskapten Tomas Axnér, som sÄg matchen pÄ tv isolerad pÄ ett hotellrum i Lund, var ocksÄ glad över den sÀkrade VM-platsen.

– Det var ju en jĂ€kligt spĂ€nnande match, dĂ€r det var lite skakigt vid nĂ„gra tillfĂ€llen, sĂ€ger han till SVT.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt imponerad av hur tjejerna tacklade det hĂ€r och behöll lugnet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!