Norskt VM-guld efter supervändning

Efter en enorm vändning tog Norge VM-guldet i handboll. Ett sexmålsunderläge i finalen blev till slut förkrossande 29–22 (12–16) mot Frankrike.

Henny Reistad bidrog till Norges vändning.

Handboll2021-12-19 19:00

De regerande Europamästarna från Norge och de regerande olympiska mästarna från Frankrike bjöd på en match med två helt olika ansikten.

Med en minut kvar av första halvlek ledde Frankrike, som slog ut Sverige i kvartsfinalen, med 16–10. Det norska anfallsspelet var krampaktigt samtidigt som målvakterna så långt inte hade bidragit med många räddningar.

Då svängde matchen, snabbt dessutom. Norge hann få in två mål i slutminuten före paus och inledde sedan andra halvlek med fyra raka på två och en halv minut.

Plötsligt var ställningen 16–16.

Unga stjärnan Henny Reistad hade fått knapert med speltid i första halvlek, men var briljant när hon fick symbolisera Norges vändning i början av andra. När Reistad sköt sitt fjärde mål på sex minuter ledde Norge med 19–18.

Norska målvakten Silje Solberg växte till en levande vägg för de franska spelarna och ledningen utökades till 26–20 när "Les bleus" inte lyckades göra mål på elva minuter. En sensationell utveckling med tanke på det nästan hopplösa läget för Norge tidigare i matchen.

Det var Norges fjärde VM-guld efter de tidigare triumferna 1999, 2011 och 2015. Även Danmark fick medalj efter 35–28 i bronsmatchen mot värdnationen Spanien i Granollers.