Ny OS-kross för Sverige: "Kan inte få hybris"

Handbollsdamerna fortsätter sitt segertåg. Efter att ha krossat Spanien skulle ryska laget bli ett svårare motstånd. Helt fel, visade det sig. Vinst med 36–24 i andra OS-matchen. –Vi kan inte börja få hybris nu. Det går inte, då åker man ut, säger stjärnan Jamina Roberts.

Linn Blohm jublar efter ett av sina mål mot det ryska laget.

Handboll2021-07-27 07:59

I förhandssnacket inför Tokyo-OS har ryskorna varit en av favoriterna till guldet. De är också regerande olympiska mästare.

Men ett formstarkt Sverige stod för en ny stormatch och slog ryskorna med hela tolv bollar.

Jamina Roberts har svårt att minnas senaste gången Sverige var så här bra.

– Jag vet inte... Men det var väl ett tag sedan? När de spelade lika mot Brasilien kände vi "fan, nu ska de revanschera sig". Men vi är förberedda och tror på det vi gör, säger hon.

Roberts och Carin Strömberg var Sveriges vassaste anfallsvapen och stod för sju respektive åtta mål i matchen.

– Min andra halvlek var bra, första var jag inte riktigt med, precis som mot Spanien. Jag värmde upp då, Carin tar första och jag andra, säger Roberts.

Såg skakade ut

Man trodde det skulle bli en helt annan matchbild. Två försvarsstarka lag skulle visa vem som blandat bäst murbruk. Efter drygt sex minuter var ställningen fortfarande 1–1.

Blågult startade med samma sjua som i premiäruppvisningen mot Spanien med 31–24. Och man trummade på i ett lika högt tempo.

Förbundskapten Tomas Axnér har tvingat laget till mycket fysträning inför avresan till Japan, vilket betalade sig i form av ett offensivt kontringsspel. Carin Strömberg visade ingen pardon i mitten. Rutinerade Linn Blohm gjorde på nytt en bragdinsats på linjen.

– Det är svårt att rangordna matchen. Men det är snudd på fullträff, säger Axnér efteråt.

Sverige hade lusläst taktikboken inför drabbningen.

– Vid 29–21 kom jag på, oj vi kanske har vunnit den här matchen. Jag är så jäkla fokuserad på nästa grej, säger Axnér.

– Känslan efteråt är ju enorm stolthet.

Vänstersexan Elin Hansson, som blev Sveriges bästa målskytt mot Spanien, var en av få som inte riktigt kom i gång. Hon gjorde sitt första mål först i början av andra halvlek.

Annars stod målvakt Johanna Bundsen på nytt för en bra match.

– Vi vinner med tolv mot ryskorna, det är fantastiskt, säger hon.

"Då åker man ut"

Sverige hade inför Tokyo-OS vunnit tre av fem matcher mot Ryssland utanför mästerskap. I VM, EM och OS är dock verkligheten en annan och svenskorna har tre förluster på fyra matcher sedan Rio 2016.

För Sverige väntar nu en på pappret ännu starkare motståndare i form av Frankrike. Återstår att se vad man kan åstadkomma.

Jamina Roberts vill inte sväva i väg för långt.

– Nej, vi kan inte börja få hybris nu. Det går inte, då åker man ut.

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges damer spelar i grupp B med Brasilien, Ungern, Frankrike, ryska laget och Spanien. De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.