Osäkra coronaregler i EM: "Ingen som vet"

De föränderliga coronarestriktionerna under handbolls-EM skapar osäkerhet bland de deltagande länderna. Just nu är det oklart när den svenska nyckelspelaren Max Darj kan vara tillbaka. –Det har kommit nya besked hela tiden. Just nu kan vi säga att det är ingen som vet riktigt, säger landslagsläkaren Susanne Hansson till Radiosporten.

Max Darj missar flera matcher på grund av covid-19. Arkivbild.

Max Darj missar flera matcher på grund av covid-19. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-16 18:38

Max Darj saknades i det svenska laget i förlustmatchen mot Spanien. Den 30-åriga Bergischer-spelaren testade positivt för corona inför matchen.

Enligt landslagets läkare, Susanne Hansson, är det oklart hur länge Darj blir borta men just nu jobbar man efter möjligheten att ha honom tillbaka tidigast den 21 januari.

– Reglerna för hur länge man behöver isoleras ändrades så sent som i lördags. Det som är beskedet nu är att han behöver vara isolerad i sju dagar i stället för fem som det sades tidigare, säger Hansson till Radiosporten.

– Men det kan ändras, det har kommit nya besked hela tiden. Just nu kan vi säga att det är ingen som vet riktigt, fortsätter hon.

"Jobbigast för spelarna"

Att jobba med ständigt förändrande förutsättningar är en utmaning, även för ett landslag.

– Man börjar vänja sig vid ändrade regler men det är nog jobbigast för spelarna och framför allt för Max som vill ha klara besked, i dessa tider är det jättesvårt, säger Hansson.

Förutom Darj finns än så länge inga fysiska bekymmer i truppen, ingen av de andra har symptom på covid-19.

– Det har vi inget bevis på, alla andra mår bra. Skulle någon få symptom så isolerar vi ju dem och testar dem extra, utöver de vanliga testerna som vi gör varannan dag.

Lugnande besked

Oscar Bergendahl haltade av planen i Spanienmatchen och tog sig mot knät, men enligt Hansson är det ingen fara med mittsexan.

– Han fick en smäll mot knät men det är ingen fara med honom, han mår bra så det ska inte vara någon fara för framtida spel.

Sverige möter Tjeckien på måndag klockan 20.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!