Palicka får vila när EM-hjältarna laddar om

Andreas Palicka finns inte med i handbollslandslagets trupp till matcherna mot Polen i mars. Men EM-hjälten har inte gjort sitt i Blågult. –Med största sannolikhet är han med i april igen och han är väldigt motiverad för landslaget, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Andreas Palicka efter EM-guldet. Arkivbild.

Andreas Palicka efter EM-guldet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-02-22 10:54

Det har gått 23 dagar sedan Sverige tog EM-guld efter en rafflande final mot Spanien i Budapest. I firandet lämnade stjärnmålvakten Andreas Palicka kvar sina skor på prispallen i arenan, en gest som möjligen kunde tolkas som att 35-åringen satte punkt för sin långa landslagskarriär med det efterlängtade guldet.

Nu verkar det som att de svenska handbollsfansen kan andas ut. Att Palicka saknas i truppen till landskamperna mot Polen, 17 och 20 mars i Plock, handlar om att andra målvakter ska få chansen och att veteranen ska få vila.

– Vi vet vad Palicka står för och vi vet att han är en extremt viktig spelare och har passion för oss, men han får vila i mars, säger Glenn Solberg under tisdagens truppresentation.

Stenmalm uttagen

Peter Johannesson, Tobias Thulin (båda med i EM) och Fabian Norsten (reserv på plats när Palicka fick corona) är i stället uttagna till dubbellandskampen.

I övrigt bjöd Solberg inte på några stora överraskningar i truppen till det som blir ett viktigt avstamp inför VM i Sverige 2023.

Den enda nya spelaren jämfört med de som representerade Sverige i EM är Redbergslids 19-årige vänsternia Elliot Stenmalm.

Den 16 april väntar sedan regerande världsmästarna från Danmark i Malmö, en landskamp där lagkapten Palicka alltså sannolikt är tillbaka mellan stolparna.

"Lite overkligt"

Och Glenn Solberg, som fyllde 50 år i förra veckan, är hungrig på nya framgångar med Blågult.

– Jag får en helt fantastiskt go känsla och det känns fortfarande lite overkligt (när jag tänker på EM), säger han.

– Vi är ju alla väldigt glada för det som skedde i EM och att vi vann guldet, och har en massa inspiration och motivation att jobba ännu hårdare för att vara så bra som möjligt för VM på hemmaplan 2023.

VM avgörs i både Sverige och Polen, 11–29 januari. Blågult spelar sitt gruppspel i Göteborg, med målet att sedan också få spela om medaljerna i Stockholm.

Fakta: Sveriges trupp

Målvakter: Peter Johannesson, Tobias Thulin, Fabian Norsten.

Vänstersex: Hampus Wanne, Lucas Pellas.

Mittsex: Max Darj, Fredric Pettersson, Oscar Bergendahl.

Högersex: Niclas Ekberg, Daniel Pettersson, Valter Chrintz.

Vänsternio: Jonathan Carlsbogård, Elliot Stenmalm, Eric Johansson, Karl Wallinius.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Felix Claar.

Högernio: Albin Lagergren, Lukas Sandell, Linus Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!