Palicka självkritisk: "Alldeles för dåligt"

Sverige är vidare till mellanrundan i handbolls-EM – trots att målvakterna knappt gjorde några räddningar mot Tjeckien. –Det var alldeles för dåligt målvaktsspel, säger lagkaptenen Andreas Palicka.

Andreas Palicka i matchen mot Tjeckien.

Andreas Palicka i matchen mot Tjeckien.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-17 23:13

Normalt brukar den 35-årige landslagsveteranen få prata om sina räddningar efter matcherna, men den här gången var läget annorlunda. Bakom 27–27 mot Tjeckien – ett resultat som med minsta möjliga marginal tog Sverige vidare till mellanrundan – dolde sig knappt några blågula räddningar alls.

"Palle" motade tre skott i första halvlek, och i andra stod han och ersättaren Peter Johannesson inte för några räddningar över huvud taget.

– Det är bara att konstatera att det var för dåligt från min sida i dag. Men vi lyckades med det vi kom hit för, det var att komma vidare till "main round", säger Palicka, som bjöd på mer självkritik innan han till slut konstaterade:

– Jag kan fortsätta att såga mig själv i en halvtimme.

Med tanke på de fåtaliga räddningarna – futtiga 10 procent av de 30 tjeckiska skotten – var det nästan sensationellt att Sverige lyckades undvika ett EM-fiasko i Bratislava. Och än lever hoppet om att få spela om medaljerna nästa helg, om Sverige kan lyfta nivån på spelet.

– Det finns många saker som inte har kommit i gång på den nivå som vi vet att vi kan, säger Palicka.

– Det är en tuff mellanrunda med sex rätt jämna lag. Det är en klyschig mening, men... Vi kan slå alla lag, men också förlora mot alla lag.

Sverige har, på grund av förlusten mot Spanien i lördags, inte med sig några poäng till mellanrundan. Där väntar det ryska laget på torsdag och sedan även matcher mot Polen, Tyskland och Norge.

– Vi har mer att ge och mer att visa, säger Palicka, en av de stora hjältarna när Sverige tog VM-silver för ett år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!