Persson: Klart att vi vill spela VM-final"

Sverige är obesegrat i VM. Men på frågan om hur långt Blågult kan nå i turneringen är svaren minst sagt skiftande: –Det är klart att vi vill spela en VM-final, säger Linus Persson. –Vi är inte favorit i någon av matcherna, säger Jim Gottfridsson.

Sverige jublar efter segern mot Egypten.

Sverige jublar efter segern mot Egypten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handboll2021-01-18 21:15

På handbollsplanen har de svenska VM-spelarna, med hela sju mästerskapsdebutanter i truppen, varit sensationellt samspelta så här långt. Trots bristfälligt med träningar imponerar Sverige i Kairo och efter tre raka segrar går laget in i sin grupp i mellanrundan som enda lag med maximala fyra poäng.

I intervjuerna efteråt är spelarna inte riktigt lika synkade, och kanske märks det först då tydligare vilka som är ärrade veteraner och vilka som är mer färska i gemet.

Linus Persson, som sänkte Egypten med åtta mål i den dramatiska 24–23-segern, gör sitt första hela mästerskap. Om fortsättningen säger den 27-årige skåningen:

– Vi börjar med matchen nu i övermorgon (mot Belarus), så får vi ta det därifrån. Men det är klart att vi vill spela en VM-final – vem vill inte spela det? Man har alltid de högsta förhoppningarna, så är det. Jag satsar stort, jag går på medalj.

"Inte favorit"

Jim Gottfridsson, spelmotorn som debuterade i OS i Rio och gör sitt sjätte mästerskap, använder andra ord när mellanrundans belarusiska, slovenska och ryska motståndare kommer på tal.

– Vi är inte favorit i någon av matcherna i nästa gruppspel. Vi har kvar fötterna på jorden och tar en match åt gången, säger "Gotte".

– Vi går in i nästa gruppspel med ett stort självförtroende och full pott, men det kan vi nästan glömma nu.

Persson och Gottfridsson är såklart inte så oeniga som det kanske kan låta. Och på planen hade de båda niometersspelarna avgörande roller när hemmanationen Egypten besegrades i Kairo.

Gottfridsson höll nästan på egen hand kvar laget i matchen med några viktiga mål i slutet av första halvlek, när det svenska spelet inte klaffade. För Persson får matchen ses som det stora genombrottet i den blågula landslagströjan.

– Jag har väl inte fattat det riktigt än, det är ju ingen publik eller några svenskar här – det är bara vi här. Man får väl se när man pratar med vänner och familj och allt och se vad alla säger, men det är kul att få lite uppmärksamhet, säger Persson.

"Var lite underdogs"

Redan inför VM sade han faktiskt till TT att han tippade Sverige som guldfavorit. Det lät kaxigt då, men lite mindre nu efter lagets imponerande start på VM.

Insatserna i de tre segermatcherna har till och med överraskat lite på Linus Persson.

– På ett sätt, absolut. Vi var ju lite underdogs och det var inte många som trodde på oss, säger han.

– Jag gillar att satsa på laget och på oss och tro att man ska gå långt. Annars gör man inte det.

Sverige möter Belarus på onsdag, Slovenien på fredag och "Ryska handbollsförbundets lag" på söndag. Nästa vecka spelas kvartsfinaler, semifinaler och final – med eller utan Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!