Publikfest väntar Sverige i EM: "Får gåshud"

Handbollslandslagets EM-semifinal mot Frankrike får bästa tänkbara inramning. En efterlängtad publikfest väntar i mäktiga MVM Dome i Budapest. –Man får gåshud när man tänker på det, säger Max Darj.

Max Darj ser fram emot att spela inför storpublik i Budapest.

Max Darj ser fram emot att spela inför storpublik i Budapest.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-27 20:29

Det känns lite som att EM börjar på allvar efter att Blågult lämnat gruppspel och mellanrunda i Bratislava bakom sig för att spela de avgörande medaljmatcherna i Budapest. Inte minst eftersom EM-matcherna nu kommer få den inramning de förtjänar.

I Bratislava fick knappt 2 000 åskådare – en femtedel av kapaciteten – komma in i den ganska ödsliga arenan. I Budapest släpper man in 20 000 på läktarna.

– Det är knappt att man tror på det förrän man ser det, säger Sveriges försvarsjätte och vikarierande lagkapten Max Darj på landslagets pressträff i arenan.

"Häftig upplevelse"

Den stundande publikfesten blir lite extra speciell för Blågult eftersom både VM och OS i fjol spelades utan publik, på grund av coronarestriktionerna i Egypten respektive Japan.

– Vi har varit utan publik så länge, det kommer bli en häftig upplevelse. Men det gäller att vi fortsätter att vara lugna och inte blir för laddade, säger Darj.

Även Peter Johannesson, succémålvakt i bragdvändningen mot Norge, ser fram emot att få göra räddningar inför storpublik.

– Man har ju saknat det. Handboll är en publiksport och vi har pratat om det ibland – att fy fan vad det är tråkigt när man nästan kan höra någon som nyser på andra bänkraden.

"Otroligt bra"

Det svenska målvakts- och försvarsspelet har varit viktiga nycklar på vägen mot EM-semin. På de fyra matcherna i mellanrundan släppte Sverige bara in totalt 85 mål, drygt 21 mål per match.

– Om de siffrorna stämmer så är det otroligt bra, säger Darj storögt.

Han konstaterar samtidigt att Frankrike, som vände ett femmålsunderläge till seger mot Danmark för att vinna sin grupp, kanske blir den tuffaste utmaningen hittills för Sverige i EM.

– Frankrike är kända för att komma med mycket power. De vill trycka ner oss så mycket som möjligt och till slut få ett skott från sju-åtta meter, om de lyckas med det blir det svårt för våra målvakter att rädda.

– Vi ska inte ändra på så mycket utan fortsätta göra det som vi har gjort bra hela tiden. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!