Rüdiger rena rama väggen

Bilagans målvakt Lukas Bech var suverän. Han släppte bara åtta bollar bakom sig i den första halvleken. Det var en som var ännu bättre - Hultsfredsmålvakten Jesper Rüdiger. ­- Jag har nog aldrig varit med om att någon släppt in så få mål i en halvlek, sa HHF-ikonen Stefan "Släggan" Andersson i paus.

Handboll2016-01-18 10:05

Rüdigers storspel första 30 minuterna lade grunden till att Hultsfred vann komfortabelt mot Bilagans unga och talangfulla lag. HHF:s segersiffror skrevs till 30-16 efter 8-5 i paus. Att det bara blev ynka 13 mål i den första halvleken berodde alltså mest på fenomenalt målvaktsspel av 19-årige Jesper Rüdiger och 18-årige Lukas Bech.

Det var en match i matchen.

Det tog elva minuter innan Jesper Rüdiger tvingades kapitulera för första gången. Innan dess hade han gjort flera fantasiska parader.

"En match på bänken"
- Ja, hehe, det gick väldigt, väldigt bra, sa Hultsfreds succémålvakt efter slutsignalen.

Hela han var som ett enda stort leende och i handen bar han en blomsterbukett, beviset för att han var matchens klart bäste spelare.

Rüdiger var i ett stort glädjerus efter matchen och verkade ha svårt att ta in att han gjort ännu en kanonmatch.

- Så är det ju alltså. Jag hade egentligen inte tänkt spela den här säsongen, men när jag väl bestämde mig så hade jag som mål att få sitta på bänken i en A-lagsmatch.

Det har blivit betydliget mer än så. När han fick chansen, så tog han den direkt. Sedan har han övertygat stort i flera matcher. Den mot Bilagan i lördags eftermiddag var nog kronan på verket så här långt.

Rüdiger var periodvis rena rama väggen. Det var nära att det bara blivit fyra insläppa första 30 minuterna, men han kunde inte hindra Växjös farmarlag från att reducera till 8-5 i slutsekunderna av den första halvleken.

- Det är lätt att spela när försvarsspelet är så bra. Vi har en bra kommunikation mellan oss och det underlättar något oerhört.

Svag offensiv
Rüdiger lyfter fram ett förbättrat positionsspel som en viktig förklaring till varför han har utvecklats så snabbt och så bra.

- Jag får mycket tips från spelarna och från Simon (Råsbacken, tränare). Han har stor del i att det har gått så bra.

Om matchcoachen Råsbacken var mycket nöjd med målvaktsspelet och försvarsinsatsen i den första halvleken, så var han nog bekymrad över offensiven.

HHF brände väldigt många bra lägen. Notoriska målskyttar som Eric Schultz och Sasa Omrcen hade inte gjort ett enda mål. Fram till slutminuten var det bara Robin Löfstedt (4) och Albert Johansson (3) som gjort mål för hemmalaget, innan Viktor Larsson bröt igenom och blev lagets tredje målskytt.

Direkt efter paus angav serieledande Hultsfred tonen direkt. På sex minuter gjorde HHF 9-5, 10-5, 11-5, 12-5, 13-5, 14-5 och 15-5. Sju raka mål - och matchen var vunnen.

Märkligt nog bytte Bilagan målvakt i paus. De bytte ut suveräne Lukas Bech.

Mönsterås nästa
- Bilagan är ett utvecklingslag och det är inte så konstigt ändå. De ville matcha den andra målvakten också, säger spelande tränaren Robin Löfstedt, som blev matchens främste målskytt med sju fullträffar.

Vad tycker du om Rüdigers insats?
- Otroligt bra. Det var tur att han spelade så bra, framför allt i den första halvleken. Jag har nästan aldrig varit med om något liknande, att släppa in så få mål?

Det blev en helt annan fart i den andra halvleken. Vad sa ni då?
- Vi ville sätta upp ett högre tempo och bli säkrare i avsluten. Det lyckades vi bra med. Jag är jäkligt nöjd med försvarsspelet idag. Det var klasser bättre än i de senaste matcherna.

Kommande helg väntar seriefinal, borta mot Mönsterås. Den kan bli avgörande för hur serien slutar.

- Det ser vi fram emot. Det är en viktig träningsvecka vi har framför oss, säger Robin Löfstedt.

Om Jesper Rüdiger når upp till någorlunda samma nivå som han hade mot Bilagan, ja?då kan Löfstedt vara lugn. Då vinner HHF.

Storspel. Jesper Rüdiger släppte bara fem mål bakom sig i den första halvleken mot Bilagan. Totalt blev det bara 16 när Hultsfred vann stort. Foto: Torbjörn Allvin