Roberts spår handbollslyft efter publiksuccé

En sista föreställning återstår i ett kokande Scandinavium. Publiksuccén under första delen av VM har stor betydelse för handbollen - både här och nu, och i framtiden. Det tror Jamina Roberts. –Det ger ringar på vattnet, säger den svenska lagkaptenen.

Jamina Roberts tror att publiksuccén i Göteborg kommer ge ringar på vattnet under lång tid framöver för handbollslandslaget.

Jamina Roberts tror att publiksuccén i Göteborg kommer ge ringar på vattnet under lång tid framöver för handbollslandslaget.

Foto: Adam Ihse / TT

Handboll2023-12-11 06:15

Otroliga 10 561 personer såg Sverige besegra Ungern med 26-22 i Scandinavium på lördagskvällen och därmed säkra en kvartsfinalplats i VM.

Innan slutspelet inleds i Danmark ska Sverige i kväll möta Montenegro i en match där gruppsegern – och därmed eventuellt lättare motstånd i kvartsfinalen – står på spel. Det är också sista chansen att för den här gången få uppleva den magiska stämningen som de svenska supportrarna skapar på hemmaplan.

"Om 15 år..."

Sveriges lagkapten Jamina Roberts är säker på att publiksuccén inte bara har varit en fördel för Sverige i just det här mästerskapet.

– Alla som var i hallen senast, förutom Ungern, hade en bra upplevelse. Det gör det lättare att marknadsföra handbollen i stort, säger hon.

– Jag vet att vi ska spela landskamp mot Luxemburg i Umeå i april. Det är kanske inte en match som är superattraktiv egentligen, men den är redan slutsåld. Hela fenomenet med Scandinavium, och arrangemanget, det gör mycket.

Förbundskapten Tomas Axnér håller med om att publiktillströmningen kan ge ringar på vattnet för lång tid framöver.

– Publiken betyder jättemycket. Dels för spelarna som är här nu, men också för intresset för sporten. Många av de som är här och tittar är unga tjejer som spelar handboll, det kommer att ge förbundskaptenen om 15 år flera bra spelare att välja mellan.

Mot Montenegro lär det inte bli slutsålt, men stämningen väntas ändå vara uppskruvad till max.

– Vi är inte vana vid att det är så här, vi är vana vid att det sitter 300 personer på läktaren och att vi själva i laget får skapa stämningen. Jag tror och hoppas att vi kan ta med oss den stämningen som varit till resten av mästerskapet, säger Roberts.

Vill spela utan press

Samtidigt som Sverige möter Montenegro ställs Danmark mot Tyskland i Herning. Det är ett av de lagen som sedan väntar i kvartsfinalen.

Roberts gör ingen hemlighet av att hon helst av allt slipper möta guldfavoriten Danmark. Och för att det ska bli så kan Sverige inte förlora, samtidigt som Danmark inte får tappa poäng.

– Vi har haft lite problem framåt, så det vore bra om vi kan släppa loss lite. Det är viktigt att vi vinner, speciellt med tanke på placeringen inför kvartsfinalen. Men jag hoppas att vi kan spela lite mer utan press, säger Roberts.

Sverige–Montenegro

Ställningen i grupp 1:

1) Sverige, 8 poäng

2) Montenegro, 6

3) Kroatien, 5

4) Ungern, 4

5) Senegal, 1

6) Kamerun, 0

Två lag från varje grupp går vidare till kvartsfinal, och Sverige kommer ställas mot ett lag från grupp 3. I grupp 3 har Tyskland och Danmark säkrat avancemang, de båda lagen ställs mot varandra i kväll. Inför matchen toppar Tyskland gruppen, två poäng före Danmark. Slutar två lag på samma poäng avgör inbördes möten placeringen. Gruppvinnarna möter grupptvåorna i kvartsfinalen.

Matchen börjar 20.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om