Rusade genom trean – rasade ur tvåan • Hultsfreslaget börjar om

När Hultsfred Handboll spelar seriepremiär borta mot Nyköping i helgen får de klara sig utan skyttekungen Axel Andersson Landholm och målvaktstalangen Tim Johansson. "Vi får börja om lite den här säsongen och satsa på att utveckla våra egna unga spelare", säger Anton Engqvist som är ny som huvudtränare.

Axel Andersson Landholm har gjort många mål för Hultsfred de senaste säsongerna, men fortsätter ni i Eksjö.

Axel Andersson Landholm har gjort många mål för Hultsfred de senaste säsongerna, men fortsätter ni i Eksjö.

Foto: Magnus Strömsten

Handboll2024-09-26 14:00

De senaste säsongerna har varit en berg- och dalbana för HHF. Först rusade laget igenom trean i suverän stil. Bara för att rasa ur tvåan förra säsongen utan att ta en enda poäng.

I år är siktet inställt på något mer mittemellan.

– Målet är att nå en stabil mittenplacering. Vi får ta det här som en uppbyggnadssäsong. Tappen av Axel och Tim är tunga, men jag förstår att de ville söka sig uppåt och spela med Eksjö i Division 2. Dessutom har vi tappat ett par killar som inte orkar och hinner spela mer eftersom de bor på annan ort.

Har ni fyllt på truppen med nya spelare?

– Ja, vi har plockat upp flera killar från P16-laget och det känns bra att ge de unga chansen nu när vi börjar om i trean. De är väldigt träningsvilliga och utvecklas hela tiden. Det kommer inte gå att begära några stordåd direkt, men jag tror att det kan bli bra på sikt, säger Engqvist.

27-åringen bildar ledarstab med 19-årige Noah Sandelius och betydligt mer rutinerade Patrik Pihl.

– Patrik har över 500 matcher som målvakt för klubben så hans rutin är väldigt viktig att få med som målvaktstränare och lagledare. Noah och jag har varit med som assisterande till Andreas Sundqvist förra säsongen så vi kommer att köra vidare på vad han har byggt upp.

Hur ser din egen handbollsbakgrund ut?

– Jag spelade i pojklag och juniorlag med HHF, men insåg tidigt att jag inte skulle räcka till på seniornivå. Inför förra säsongen hörde Andreas av sig och undrade om jag ville vara med som ledare. Jag behövde ingen lång betänketid och har inte haft anledning att ångra att jag hoppade på. HHF är en väldigt familjär förening och jag trivs med att jobba med killarna i laget.

Senast klubben spelade i Division 3 vann de en serie med bara sex lag i överlägsen stil. 

– Då fanns det tre serier för Division 3 i regionen. Nu är det bara två. Det är bra för då blir det tio lag och 18 matcher. Många av motståndarna hör hemma i Östergötland också så resorna blir inte så långa.

Första matchen spelas borta mot Nyköping som Engqvist har lite koll på.

– De åkte ur samma serie som oss och är nog i samma sits och får börja om med sitt lagbygge. Jag tror ändå att de kan tillhöra toppen tillsammans med lag som HK Lejon och Örebro SK.

Har ni spelat några träningsmatcher?

– Vi har mött Västervik och Kalmar. Det blev förluster i båda, men spelmässigt såg det lovande ut.

Lagen i serien

IFK Nyköping, Hultsfreds HF, Malmslätt Ljungsbro HF, Vadstena HF, HK Lejon, HK Fräs, HK Järnvägen, Örebro SK, Finspångs HK, HK Miffe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!