Ryde räddade en poäng mot Frankrike: "Eufori"

Sveriges handbollsdamer fortsätter att imponera. Laget stod för en ny jätteinsats i Tokyo-OS och spelade oavgjort, 28–28, mot ett favorittippat Frankrike. Målvakten Jessica Ryde räddade poäng när hon tog en straff i slutsekunden. –Skitbra, eurofri liksom. Det kändes som att vi hade vunnit allt, säger Ryde.

Glada svenska spelare kramar om matchhjälten, målvakten Jessica Ryde efter den avgörande straffräddningen.

Glada svenska spelare kramar om matchhjälten, målvakten Jessica Ryde efter den avgörande straffräddningen.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Handboll2021-07-29 15:09

Frankrike, som är en av favoriterna till guldet, hade mycket att spela för. Ett uttåg redan i gruppspelet för OS-silvermedaljörerna från Rio vore ett fiasko.

Men damerna gjorde en tredje imponerande match i Tokyo-OS och säkrade oavgjort i de allra sista sekunderna av matchen tack vare målvaktshjälten Jessica Ryde som tog Grace Zaadi Deunas straff.

– Jag tänkte att jag kan inte göra så mycket mer än att vänta ut henne, det är hon som har pressen att sätta den, säger Ryde.

Känslan när hon räddade?

– Skitbra, eufori liksom. Det kändes som vi hade vunnit allt, och vi vann ju verkligen den poängen. Och det var verkligen så najs efter att vi börjat med att inte riktigt ha koll på vad som hände över huvud taget. Jätteskönt att lösa hela situationen, säger hon.

Det var ett på pappret starkare lag som Blågult ställdes mot i den tredje gruppspelsmatchen i Yoyogihallen. På 2000-talet har Frankrike 17–3 i segrar mot svenskorna.

Strömberg med sju mål

Mittnian Carin Strömberg, som hyllats unisont efter sin insats mot ryska laget, visade ännu en gång vilken viktig kugge hon har blivit i förbundskapten Tomas Axnérs maskineri. Hon öste in sju mål och orsakade utvisningar.

– Vi tuffar på!

– Personligen tycker jag bara att det är ett superhärligt klimat att spela i. Det passar mig, säger Strömberg.

Svenskorna drog dock själva på sig utvisningar i första halvlek och Frankrike hade som mest en femmålsledning. ”Nu blir vi väldigt statiska”, konstaterade Tomas Axnér i en timeout.

I andra halvlek visade Sverige sitt frejdiga anfallsspel, som blivit lite av ett kännetecken under Tokyo-OS. Samtidigt räddade hjälten Jessica Ryde en rad skott.

– När jag kom in så låg vi under med fem och då tänkte man att vi har ingenting att förlora. Jag försökte bara komma in med energi.

"Jättebra"

Sverige står nu på fem poäng och har goda chanser att gå till kvartsfinal efter flera imponerande insatser, inte minst segern mot det ryska laget och krysset mot Frankrike.

– Det ser väl jättebra ut, både Frankrike och Ryssland är två lag som brukar prestera bra i mästerskap så det är jättekul att vi får med oss poäng från sådana här matcher, säger Nathalie Hagman.

Nästa gruppspelsmatch spelas mot Brasilien på lördag.

– Vi har det fortfarande i egna händer och väldigt kul att få den där poängen. Vi behöver inte fokusera så mycket på andra resultat utan kan bara fokusera på matchen mot Brasilien nu, säger Hagman.

Jessica Ryde räddade Grace Zaadi Deunas straff i sista sekunden.
Jessica Ryde räddade Grace Zaadi Deunas straff i sista sekunden.
Sveriges förutsättningar

Sveriges damer spelar i grupp B med Brasilien, Ungern, Frankrike, ryska laget och Spanien. De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Grupp A består av Japan, Montenegro, Sydkorea, Nederländerna, Angola och Norge.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Spelprogram i svenska tider:

Lördag 31 juli: Sverige–Brasilien: 09.15

Måndag 2 augusti: Sverige–Ungern 09.15

Kvartsfinalerna spelas måndag 4 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!