Så går Sverige till kvart: "Bara att hoppas"

Sverige spelade lika mot Norge i handbolls-VM:s huvudrunda, men man har ändå inte kvartsfinalplatsen i egna händer. Sverige kan både gå vidare och missa slutspelet. Men enligt Linn Blohm har man visat att man tillhör världens bästa. –Jag rankar oss i toppen, säger hon.

Sverige kan få spela kvartsfinal.

Sverige kan få spela kvartsfinal.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2021-12-12 06:30

Förutsättningarna inför avgörandet av handbolls-VM:s huvudrunda är knepiga, men Sverige har egentligen bara en enda uppgift: Vinna mot Rumänien.

För att gå vidare till kvartsfinal krävs seger, men också att allt annat går Sveriges väg.

– Vinner vi mot Rumänien så har vi gjort allt vi har kunnat, sen är det bara att hoppas att resultaten går vår väg mellan Norge och Nederländerna, säger Linn Blohm.

Norge favoriter

Efter att ha tagit en poäng av Norge är dock vägen lite rakare än den hade varit vid förlust. Förutsatt att Sverige vinner sin match krävs egentligen bara att det inte blir oavgjort mellan Norge och Nederländerna för att Sverige ska ta sig vidare på poäng.

Enligt Linn Blohm är Norge storfavoriter, och hon tror att norskorna kommer gå in med öppna spjäll.

– Det tror jag och det måste de göra för att vara säkra på att gå vidare. De kommer att ge allt, det är jag säker på, säger hon.

Målen avgör

Men om det blir oavgjort väntar ett målräknande.

Om Norge och Nederländerna gör 32 mål vardera går bägge vidare på fler gjorda mål än Sverige. Gör de däremot 30 mål eller färre är Sverige klart.

Vid 31 gjorda mål gäller det att Sverige vunnit med två mål eller fler för att det ska bli blågult i kvartsfinal.

Sverige skulle med andra ord kunna åka ur handbolls-VM, trots att man är obesegrat. Linn Blohm tycker ändå att man kan vara nöjda. Enligt henne har Sverige bevisat att man tillhör världens bästa lag.

– Tittar man på hur vi presterade även under OS så ser man att vi spelar bra mot de bästa lagen i två raka turneringar, så jag rankar oss i toppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!