Ska sänka Norge – och ta Sverige till EM-semi

Norge har vunnit tre raka grannmöten i stora mästerskap – och i Sveriges EM-trupp härjar coronaviruset. Så vad talar för en svensk skräll i kvällens ödesmatch? Kanske att Hampus Wanne finns på planen.

Hampus Wanne är målfarligast i Sverige i EM.

Hampus Wanne är målfarligast i Sverige i EM.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2022-01-25 11:31

Det svenska handbollslandslaget slår rejält ur underläge i kvällens match mot Norge – avkast 20.30 – efter att både målvakten Andreas Palicka och mittnian Felix Claar fått positiva provsvar i går morse.

Men Sverige är inte uträknat än och vill gärna överraska i Bratislava, så att EM-resan fortsätter till medaljmatcherna i Budapest.

Sverige måste sannolikt besegra Norge för att gå till semifinal.

– Förhoppningsvis blir vi ännu mer sammansvetsat som lag när såna här saker händer, säger Hampus Wanne.

Effektiv

Den kvicka och finurliga vänstersexan är ett av de allra viktigaste vapnen om Sverige ska nå semifinal. I EM-turneringen, där Sverige har tre raka segrar, är han lagets bästa målgörare efter hundraprocentigt straffskytte och bra precision även från kanten.

Totalt sett har han gjort mål på 38 av 45 skott, en effektivitet på 84,4 procent.

– Det känns skitkul. Jag har mycket självförtroende och då är det väldigt roligt att spela handboll, säger Wanne.

Det där självförtroendet skiner hela vägen upp på läktaren i Ondrej Nepela-arenan och hem till tv-sofforna i Sverige.

– Man tänker inte, utan man bara spelar. Jag kan inte beskriva det bättre än så. Det är en väldigt skön känsla som jag har jobbat hårt för att uppnå, säger den 28-årige göteborgaren.

Samtidigt har det svenska kontringsspelet inte varit lika framgångsrikt som vid VM-silvret i Egypten för ett år sedan.

– Nej, vi har bromsat ned det lite. I de första matcherna hade vi på tok för mycket tekniska fel, på grund av att det gick för fort.

Barcelona nästa?

Snart har Wanne varit i toppklubben Flensburg-Handewitt och Bundesliga i nio år, men enligt Sportbladet är det redan klart att han och landslagskompisen Jonathan Carlsbogård från och med nästa säsong spelar hos mäktiga Champions League-mästaren FC Barcelona.

Det säger en del om Wannes status i handbollsvärlden, men världsklasspelare finns det gott om även hos kvällens motståndare.

– Norge har höjt sitt kontringsspel under EM:s gång och det kommer nog bli en väldig massa löpande i matchen. Och de har fantastiskt rutinerade men fortfarande rätt unga spelare på de flesta positioner. Det blir ett väldigt tufft motstånd.

Fakta: Senaste mötena med Norge

EM 2020: Sverige–Norge (i Malmö), 20–23.

Sverige var piskat att vinna efter att tidigare ha förlorat mot både Slovenien och Portugal i EM på hemmaplan. I och med förlusten försvann de blågula chanserna till medalj, trots att två matcher återstod av mellanrundan. Norge tog till slut brons.

VM 2019: Sverige–Norge (i Herning), 27–30.

Lagen möttes i mellanrundan där även värdnationen Danmark fanns i samma grupp. Ett vassare Norge vann även då med tre mål på sin väg mot VM-silver, efter finalförlust mot just danskarna.

EM 2018, Sverige–Norge (i Zagreb), 25–28.

Norge hade behövt vinna med ännu fler mål för att ta sig vidare till semifinal. I stället var det Sverige som, efter att ha fått hjälp av Frankrike senare på kvällen, gick vidare och till slut tog EM-silver.


Fakta: Läget i mellanrundan i EM

+ Norge, Sverige och Spanien har alla sex poäng. Bara två av lagen får spela EM-semifinal i Budapest på fredag.

+ Om två lag hamnar på samma poäng avgör inbördes möte. Spanien har slagit Sverige, och Norge har slagit Spanien.

+ Spanien möter redan avsågade Polen (klockan 15.30) och behöver bara en poäng för att säkra en semifinalplats.

+ Om Spanien löser den uppgiften måste Sverige vinna mot Norge (20.30) för att gå vidare. För norrmännen räcker det att spela oavgjort.

+ Skulle Spanien däremot förlora kan både Norge och Sverige gå vidare, men i så fall krävs svensk seger eller oavgjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!